Foto: AFP/Scanpix

Jau vairākas dienas Francijas galvaspilsētā un vēl aptuveni 30 blīvāk apdzīvotos reģionos netipiski siltā laika dēļ gaisa piesārņojums sasniedz kritisku līmeni. Lai uzlabotu situāciju, Parīzē nolemts no piektdienas līdz pat svētdienas vakaram atcelt maksu par sabiedriskā transporta izmantošanu, raksta RT.

Eiropas Vides aģentūra norāda, ka gaisa kvalitāte ir sliktākā kopš 2007. gada, turklāt tas ir piesārņots lielākajā daļā Francijas teritorijas, kā arī blakus esošajā Beļģijā.

Parīzē bez maksas varēs izmantot metro, autobusus, vilcienus, īres velosipēdu, kā arī stundu bez maksas varēs braukt ar īres elektroniskajiem auto. Līdzīgi atvieglojumi tiek ieviesti vēl vairākās mazākās Francijas ziemeļu reģionu pilsētās.

Ceturtdien gaisa kvalitāte Francijas galvaspilsētā bija nokritusies līdz "Pekinas līmenim", kā dēļ Francijas ekoloģijas ministrs Filipe Mārtins gaisa kvalitāti noteica kā "ārkārtas un valdības prioritāti".

Tikmēr Francijas zaļā partija ierosinājusi vēl radikālākus soļus - ik pāris dienas ļaut braukt automašīnām ar attiecīgi pāra vai nepāra numuriem, bet smago auto pārvietošanos uz kādu laiku Parīzē aizliegt pavisam.

Gaidāms, ka sabiedrības reakcija būs pat ļoti saprotoša, jo Francijas un Parīzes sabiedriskā transporta sistēmas tiek uzskatītas par vienām no labākajām pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!