Foto: AP/Scanpix

Teju 200 valstu parakstītais Parīzes klimata nolīgums ir par vāju, lai sasniegtu cerēto temperatūras celšanās slieksni, secināts Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (SEA) pētījumā.

Pētījumā secināts, ka līdz 2100. gadam vidējā globālā temperatūra pacelsies par 2,7 grādiem pēc Celsija skalas, nevis pieaugs divu grādu robežās, kā paredzēts nolīgumā. Sasniegt Parīzes nolīgumā izvirzītos mērķus ir iespējams, taču tas būs ārkārtīgi grūti, secina SEA.

Parīzē bāzētā aģentūra uzteikusi to, ka pasaulē arvien plašāk tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi, taču fosilie kurināmie joprojām ir pārlieku izmantoti un pētnieki neparedz, ka tuvākajā laikā to loma varētu mazināties.

Šobrīd fosilie kurināmie veido 81% no kopējā enerģētikas tirgus. Ja tiks īstenoti Parīzes nolīguma mērķi, tad 2040. gadā šī daļa kritīsies vien līdz 74%, uzsvēruši pētnieki.

Aģentūras direktors Fatī Birols atteicās diskutēt par jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa ietekmi uz klimata izmaiņām, raksta "New York Times". Tramps iepriekš klimata pārmaiņas nosaucis par safabricējumu un, stājoties jaunajā amatā, solījis atteikties no Parīzes nolīguma, atgriežoties pie oglēm kā būtiska energoresursa.

4. novembrī spēkā stājās ANO Klimata pārmaiņu konferencē (UNFCCC) Parīzē 2015. gada decembrī panāktā vienošanās cīņai ar klimata pārmaiņām.

Parīzē panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!