Foto: AFP/Scanpix
Franču advokāta, kurš tika nogalināts teroristu uzbrukumā "Bataclan" koncertzālei Parīzē, māte vaino Beļģiju nolaidībā un solās valsti sūdzēt tiesā, vēsta raidsabiedrība BBC.

"To sauc par bezdarbību, un tādas bezdarbības dēļ nogalinātas ģimenes," teikusi Nadīne Ribē-Reinharta, uzsverot, ka varasiestādēm vajadzēja paveikt daudz vairāk, lai izvairītos no masu slaktiņa, kurā daudzi no uzbrucējiem bijuši saistīti ar Beļģiju. Sieviete norādījusi, ka vēlas rīkoties taisnīguma vārdā, kā arī sava bojā gājušā dēla dēļ.

26 gadus vecais advokāts Valentīns Ribē bija viens no 130 cilvēkiem, kuri tika nogalināti 13. novembra teroraktos Parīzē. Slaktiņā tika sašauta arī viņa draudzene Eva. Viņai izdevās izdzīvot.

Valsti varētu uzskatīt par atbildīgu, tā intervijā Beļģijas radio skaidrojis advokāts Johans Platū, uzsverot, ka nogalinātā vīrieša mātei tad vajadzētu tiesā iesniegt pierādījumus, kas apstiprinātu, ka varasiestādēm bijusi informācija, taču tās nav atbildoši rīkojušās.

Liela daļa teroraktu gatavošanas procesa aizvadīta Beļģijā. Tāpat daudzi no uzbrucējiem bijuši beļģu-marokāņu izcelsmes un saistīti ar Molenbekas rajonu Briselē.

Jau vēstīs, ka atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību, uzreiz pēc slaktiņa paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Par iespējamo teroristu grupas vadītāju tiek uzskatīts Beļģijas pilsonis Abdelhamids Abauds. Viņš gāja bojā apšaudē ar policiju dzīvoklī Parīzē, kur piecas dienas pēc uzbrukumiem reidā ieradās likumsargi.

Deviņi tiešie teroraktu dalībnieki ir gājuši bojā, bet vēl divi aizdomās turētie tiek meklēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!