Foto: Reuters/Scanpix

Parīzes teroraktu plānotājs Abdelhamids Abauds bija iecerējis veikt vēl vairākus uzbrukumus gan ebreju kopienai, gan skolām, gan Francijas transporta tīklam, atsaucoties uz izmeklēšanai tuvu stāvošiem avotiem, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Tāpat marokāņu izcelsmes Beļģijas pilsonis izsmējis Šengenas zonas atvērtās robežas, kuru dēļ pirms diviem mēnešiem viņam itin viegli izdevies no Sīrijas caur Grieķiju atgriezties Eiropā.

"Reuters" avotu sniegtā informācija apstiprina šonedēļ Francijas žurnālā "Valeurs Actuelles" publicētā slepenā policijas ziņojumā pausto. Tajā kāds anonīms liecinieks stāsta par to, kā Abauds divas dienas pēc asiņainajiem teroraktiem lūdzis savai māsīcai atļauju slēpties pie viņas, kamēr sagatavosies nākamajiem uzbrukumiem.

Liecinieks citējis Abauda teikto māsīcai: "Tie [tālākie uzbrukumi] nodarīs lielākus postījumus rajonos, kas tuvi ebrejiem un traucēs transporta un skolu darbību." Terorists radiniecei solījis iedot 5000 eiro divu uzvalku un kurpju pāru iegādei viņam un kādam neidentificētam līdzdalībniekam. Šajos ietērpos viņi grasījušies izpētīt Ladefensas rajonu Parīzē, kurā plānoja tālākos uzbrukumus.

"Francija – nulle," Abauda teikto citē izdevums.

Piektdien Francijas prokuratūra paziņojusi, ka uzsāks izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā šis konfidenciālais materiāls nokļuvis preses rokās.

Jau vēstīts, ka Abauds tika nogalināts policijas operācijas laikā 18. novembrī. Operācija pret teroristu grupu notika Parīzes Sendenī rajonā. Pēc smagas apšaudes ēkā tika atrasts ložu uz šrapneļa sacaurumots vīrieša ķermenis. Pateicoties pirkstu nospiedumiem izmeklētājiem izdevies apstiprināt, ka tas ir Abauds, ziņo BBC.

Abauds bijis teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieks. Viņš šogad vien bijis iesaistīts četros no sešiem Francijā plānotiem teroraktiem, kurus īstenot tomēr nav izdevies, paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs.

13. novembrī teroraktos Parīzē tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās teroristiskais grupējums "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!