Pēc tam, kad Beļģija trešdien Francijai izdeva galveno Parīzes teroraktos aizdomās turēto Salahu Abdeslamu, viņa beļģu aizstāvis atklāja, ka 13. novembra stindzinošās uzbrukumu sērijas rīkotājs, visticamāk, nav nekāds kriminālais ģēnijs, kā to mēdza apgalvot izmeklētāji. Pat vēl vairāk - pēc viņa teiktā, Abdeslams ir muļķis, kuram nejauši izdevies tas, kas izdevies, raksta "Vice".

26 gadus veco teroristu Beļģija trešdien izdeva Francijai, kura tūlītēji izvirzīja apsūdzības par slepkavībām, dalību teroristiskā grupējumā, ieroču un sprāgstvielu glabāšanu. Pagaidām Abdeslams, kura izplānotajos teroraktos gāja bojā 130 cilvēki, tiks turēts izolācijā augstas drošības aizturēšanas centrā netālu no Parīzes un tiks novērots.

Savukārt Beļģijā viņš bija apsūdzēts par 15. martā Forestas pilsētā notikušo apšaudi, kurā tika ievainoti vairāki policisti.

Francijā viņa advokāts būs Franks Bertons. Aizstāvis atklāja, ka līdz ar viņu apsūdzētā aizsardzības komandā būs arī Beļģijas lietā Abdeslamu aizstāvējušais Svens Merijs.

Foto: AP/Scanpix

Merija (attēlā) dalība šajā lietā gan tiek apšaubīta, jo viņš jau iepriekš medijiem izteicies: "Nav viegli uzņemties šādu lietu, kas nesniedz neko citu, kā vien problēmas - man ir vairākkārt uzbrukts gan mutiski, gan fiziski."

Turklāt viņš uzskata, ka Abdeslams nav nekāds kriminālais plānošanas ģēnijs. "Viņš ir mazs pakaļa no Molenbekas, kurš sāka kā niecīgs noziedznieks - vairāk sekotājs nekā līderis. Viņa intelekts ir kā tukšs pelnutrauks. Viņš ir pilnīgi tukšs. Viņš ir lielisks GTA paaudzes (spēles "Grand Treft Auto") piemērs, kurš domā, ka dzīvo videospēlē. Viņam un viņa draugiem ir izdevies veselai reliģijai izskatīties slikti," advokāts atklājis medijam "Libération".

Apsūdzētā advokāts Beļģijas lietā arī norādīja, ka teroraktos apsūdzētos kā Abdeslamu vajadzētu tiesāt starptautiskajai krimināltiesai, ne vietējai tiesai Francijā. "Šie cilvēki ir pastrādājuši karam raksturīgu rīcību," viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!