Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc ASV lēmuma virs Atlantijas okeāna notriekt tā dēvēto spiegošanas balonu, Ķīna svētdien paziņojusi, ka "patur tiesības izmantot nepieciešamos līdzekļus, lai risinātu līdzīgas situācijas", vēsta CNN.

"ASV izmantoja spēku, lai uzbruktu mūsu civilajam bezpilota gaisa kuģim, kas ir acīmredzami pārmērīga reakcija. Mēs izsakām protestu pret šo ASV soli," teikts CNN citētajā Ķīnas Aizsardzības ministrijas preses sekretāra paziņojumā.

Pēc notikušā no amata atbrīvots Ķīnas meteoroloģiskā dienesta vadītājs, vēstījuši Ķīnas valsts mediji.

CNN ziņo, ka atsevišķi analītiķi to uzskata par mēģinājumu nostiprināt Pekinas nostāju, ka gaisa balons, kas lidojis virs ASV, izmantots pamatā meteoroloģiskiem mērķiem.

Jau ziņots, ka ASV sestdien virs Atlantijas okeāna notriekušas aizdomās par spiegošanu turēto Ķīnas gaisa balonu.

Tas noticis pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens solījis "parūpēties" par gaisa balonu, kas aizvadītajā nedēļā pamanīts virs ASV .

ASV Federālā aviācijas pārvalde pirms gaisa balona notriekšanas trīs lidostās Karolīnā izdeva rīkojumu par ielidojošo un izlidojošo reisu apturēšanu, lai šādi atbalstītu Aizsardzības departamenta drošības centienus, kā arī slēdza gaisa telpu.


ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins un augstākās militārās amatpersonas pēc prezidenta Baidena pieprasījuma iepriekš apsvēra šī balona notriekšanu, bet nolēma to nedarīt, jo atlūzas apdraudētu pārāk daudz cilvēku uz zemes.

Amatpersona pateica, ka balons lidojis virs ASV ziemeļrietumu daļas, kur atrodas slepenas aviobāzes un stratēģisko raķešu pazemes glabātavas.

"Ir skaidrs, ka šis balons paredzēts novērošanai un pašreizējā lidojuma ceļā tas lido virs vairākiem slepeniem objektiem," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Balons ielidoja ASV gaisa telpā "pirms vairākām dienām", bet ASV izlūkdienesti to izsekoja jau labu laiku pirms tam.

Ķīna ir sūtījusi novērošanas balonus uz ASV arī iepriekš, bet šī ir pirmā reize, kad kāds no tiem tik ilgi atradies ASV gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!