Foto: Publicitātes attēli

Par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas prezidentu piektdien tika ievēlēts Serbijas ārlietu ministrs Vuks Jeremičs, pārspējot Lietuvas vēstnieku ANO Daļu Čekuoli.

Jeremičs Ģenerālajā asamblejā saņēma 99 balsis, bet Čekuolis - 85 balsis. Viens delegāts atturējās un pieci biļeteni tika atzīti par nederīgiem.

Jeremičs septembra vidū Ģenerālās asamblejas prezidenta amatā nomainīs Kataras pārstāvi Naseru Abdulazizu al Nasiru.

Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis pēc balsojuma izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka, par spīti iznākumam, lielais atbalsts, kuru saņēma Lietuvas kandidāts, liecina, ka Lietuvas ārpolitika tiek atzīt starptautiski.

"Mēs izvēlamies ētisku pozīciju un meklējam konsensu divpusējās attiecībās, vienlaikus prezidējot tādās starptautiskās organizācijās kā Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) unn Demokrātiju kopiena. Esmu pārliecināts, ka tas ir vienīgais drošais veids, kā nostiprināt savstarpējo saprašanos starptautiskajā sabiedrībā," teikts Ažubaļa paziņojumā.

"Lietuvas kandidātu šajās vēlēšanās atbalstīja ne tikai ietekmīgas ES un Rietumu valstis, bet arī diezgan liels skaits Āfrikas, Āzijas un Latīņamerikas valstu. Ir vērts vērst uzmanību uz to, ka vairākums Serbijas kaimiņvalstu atbalstīja Lietuvas kandidatūru," uzsver Lietuvas ārlietu ministrs.

Lietuva jau 2004.gadā paziņoja, ka 2012.gadā centīsies iegūt ANO Ģenerālās asamblejas prezidenta amatu, un bija saniknota, kad šogad janvārī Serbija, kuru atbalsta Krieviju, šim postenim izvirzīja Jeremiču. Krievija paziņoja, ka tai nav pieņemama Lietuvas kandidatūra Lietuvas nostājas dēļ Otrā pasaules kara vēstures jautājumos.

Lietuva, Serbija un Krievija ietilpst ANO Ģenerālās asamblejas Austrumeiropas grupā, kas šogad saskaņā ar reģionālās pārstāvniecības principiem izvirza prezidentu.

ANO Ģenerālās asamblejas prezidentu uz vienu gadu ievēl asamblejas pārstāvji. Gadu no gada prezidentūra rotē starp Ģenerālās asamblejas dalībvalstu ģeogrāfiskajām grupām - Āfrikas, Āzijas, Austrumeiropas, Latīņamerikas un Karību jūras, Rietumeiropas un citu valstu grupu.

Parasti attiecīgā grupa jau iepriekš vienojas par kandidātu un balsojumā Ģenerālajā asamblejā ir viens kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!