Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Kongresa apakšpalāta jeb Pārstāvju palāta atbalstījusi prezidenta Donalda Trampa impīčmentu. Tramps ir pirmais prezidents ASV vēsturē, kurš impīčots divas reizes, raksta "NBC News".

Tramps apsūdzēts par "sacelšanās kūdīšanu" saistībā ar viņa lomu pagājušajā nedēļā notikušajos vardarbīgajos grautiņos, ko ASV Kapitolija ēkā sarīkoja Trampa atbalstītāji. Nemieros gāja bojā pieci cilvēki un tika iztraucēta Kongresa deputātu sēde, kuras laikā bija paredzēts apstiprināt jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena uzvaru 3. novembrī notikušajās vēlēšanās.

Impīčmenta apstiprināšana nebija liels pārsteigums, jo Pārstāvju palātā vairākums ir Trampa opozīcijai - Demokrātiskajai partijai. Zīmīgs ir fakts, ka impīčmentu atbalstījuši arī desmit Republikāniskās partijas deputāti. Pirmajā Trampa impīčmentā neviens republikāņu Pārstāvju palātas deputāts to neatbalstīja, taču šoreiz impīčments ieguva atbalstu abu partiju nometnēs.

Kopumā impīčmentu atbalstīja 232 deputāti, bet pret to bija 197.

Tagad impīčmenta procedūra turpināsies Kongresa augšpalātā jeb Senātā, kur notiks prāva un kurā senatori varēs lemt par to, vai atstādināt Trampu no amata. Taču šī prāva, visdrīzākk, nesāksies pirms 19. janvāra jeb vienu dienu pirms par jauno ASV prezidentu tiks inaugurēts Džo Baidens.

Lai prezidentu atstādinātu no amata nepieciešams vismaz divu trešdaļu jeb 67 senatoru atbalsts. Gaidāmajā Senāta sasaukumā gan demokrātiem, gan republikāņiem būs pa 50 senatoriem. Nav izslēgts, ka arī Senātā būs Republikāniskās partijas biedru, kuri atbalstīs Trampa atstādināšanu no amata, taču nav skaidrs, vai viņu būs pietiekami daudz, lai sasniegtu nepieciešamo divu trešdaļu slieksni. Lai gan, visticamāk, Tramps līdz balsojumam Senātā vairs nebūs prezidenta postenī, balsojums par Trampa notiesāšanu varētu liegt viņam atkal ieņemt kādu federālo amatu, atzīmē medijs.

Pērn Tramps kļuva par trešo prezidentu Savienoto Valstu vēsturē, pret kuru uzsākta impīčmenta procedūra.

Toreiz par šī procesa uzsākšanu lēma Trampa opozīcija – demokrāti, kuriem arī toreiz bija vairākums Pārstāvju palātā. Par iemeslu impīčmenta uzsākšanai kļuva Trampa telefonsaruna ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Trauksmes cēlājs ziņoja, ka šīs sarunas ietvaros Tramps mēģinājis panākt, ka jaunievēlētais Ukrainas līderis sniedz informāciju par sava politiskā konkurenta Džo Baidena un viņa dēla Hantera Baidena darbībām Ukrainā.

Jau kopš impīčmenta sākuma ASV prezidents noliedza visas apsūdzības un raksturoja šo procesu kā politiski motivētu. Process nonāca ASV Kongresa augšpalātā jeb Senātā, kur vairākums bija Trampa pārstāvētajai Republikāniskajai partijai. Republikāņu vairākums nozīmēja, ka prezidenta atstādināšana no amata ir ārkārtīgi mazticams scenārijs. Nekādi pārsteigumi arī nenotika – Trampu attaisnoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!