Foto: EPA/LETA
Advokāti pārsūdzējuši spriedumu otrajā krimināllietā pret bijušo Krievijas naftas kompānijas "JUKOS" vadītāju Mihailu Hodorkovski un kādreizējo finanšu grupas "MENATEP" vadītāju un "JUKOS" akcionāru Platonu Ļebedevu.

Par to piektdien informēja Hodorkovska advokāte Karīna Moskaļenko.

Aģentūrai AFP viņa teica, ka šī ir tikai provizoriska pārsūdzība, jo advokāti vēl nav saņēmuši sprieduma tekstu. Tomēr pārsūdzību Maskavas Hamovņiku rajona tiesā nolemts iesniegt, jo spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā, taču no 1. līdz 10.janvārim Krievijā ir Jaungada un pareizticīgo Ziemassvētku brīvdienas.

Jau ziņots, ka Maskavas Hamovņiku rajona tiesa abiem apsūdzētajiem ceturtdien piesprieda 14 gadu ieslodzījumu, kas tiks skaitīts, sākot no viņu pirmā ieslodzījuma termiņa sākuma, un līdz ar to viņiem būs jāatrodas cietumā līdz 2017.gadam.

Hodorkovskis un Ļebedevs tika aizturēti 2003.gadā, līdz ar to tas tiek uzskatīts gan par pirmā, gan otrā ieslodzījuma termiņa sākumu.

Sprieduma nolasīšana sākās pirmdien un turpinājās otrdien un trešdien, bet noslēdzās ceturtdien.

Sprieduma ievada daļā teikts, ka tiesa atzinusi abus apsūdzētos par vainīgiem "JUKOS" meitsabiedrību akciju un kompānijas iegūtās naftas piesavināšanā, kā arī šādi gūto ienākumu legalizēšanā.

Par šo tiesas procesu bažas pauduši vairāku Rietumvalstu līderi. Viņi apšauba procesa caurskatāmību un to, vai Krievijas tiesa nemēģina apsūdzētos divreiz notiesāt par vienu un to pašu pārkāpumu, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību aktiem. Bez tam Rietumu līderi izteikušies, ka šis process grauj Krievijas starptautisko reputāciju un apdraud tās modernizācijas centienus.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija otrdien izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja Rietumvalstu pausto kritiku par šo tiesas procesu un atgādināja, ka šis jautājums ir Krievijas tiesu sistēmas kompetencē.

2009.gada 3.martā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa sāka izskatīt otro pret Hodorkovski un bijušo JUKOS akcionāru Ļebedevu ierosināto krimināllietu, kurā viņiem izvirzītas apsūdzības par finanšu līdzekļu piesavināšanos un pretlikumīgiem darījumiem 900 miljardu Krievijas rubļu (aptuveni 14,5 miljardu latu) apmērā.

Prokurori bija lūguši piespriest abiem apsūdzētajiem 14 gadu cietumsodu.

Sprieduma pasludināšana bija paredzēta jau 15.decembrī, bet tika atlikta uz 27.decembri.

2005.gada 31.maijā Maskavas Meščanskas rajona tiesa Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda katram deviņu gadu cietumsodu, kuru Maskavas pilsētas tiesa tā paša gada 22.septembrī samazināja līdz astoņiem gadiem.

Apsūdzības, kurās tiesa atzina par vainīgiem tiesājamos, bija saistītas ar nodokļu nemaksāšanu un valsts īpašuma izlaupīšanu 90.gadu pirmajā pusē notikušās privatizācijas laikā. Ne Hodorkovskis, ne Ļebedevs nav atzinuši savu vainu nevienā no abiem tiesas procesiem.

Hodorkovskis ir paziņojis, ka kriminālapsūdzības izvirzītas, jo viņš ir opozīcijā Krievijas agrākajam prezidentam un tagadējam premjeram Vladimiram Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!