Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļīrijas lielākās īru nacionālistu partijas "Sinn Fein" līdere Mišela O'Nīla pirmdien paziņojusi, ka partija vēlas referendumu par izstāšanos no Lielbritānijas.

Līdzīgi kā Skotijā arī Ziemeļīrijā vairums vēlētāju pagājušā gada referendumā nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), taču Lielbritānijas vēlētāju vairākums izšķīrās par bloka pamešanu.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena pirmdien paziņoja, ka nākamnedēļ prasīs reģionālā parlamenta apstiprinājumu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanai. Pāris stundas vēlāk arī O'Nīla paziņoja, ka iespējami drīz būtu jāsarīko referendums par izstāšanos no Lielbritānijas. Izstāšanās no ES "būs katastrofa ekonomikai un katastrofa īru tautai," žurnālistiem Belfāstā norādīja O'Nīla.

"Sinn Fein" ir vairākkārt aicinājusi rīkot tautas nobalsošanu par Ziemeļīrijas izstāšanos no Lielbritānijas un pievienošanos Īrijai, un pēc "Brexit" referenduma šie aicinājumi kļuvuši vēl skaļāki. O'Nīla pārmeta Lielbritānijas valdībai spītīgu neieklausīšanos vairākuma viedoklī un "vienošanos un saistību neievērošanu".

Lielbritānijas premjerministre Terēzi Meja gatavojas šomēnes oficiāli uzsākt sarunas par izstāšanos no ES un Eiropas vienotā tirgus, kas, visticamāk, negatīvi ietekmēs Ziemeļīrijas ekonomiku, kura stipri atkarīga no ciešajām tirdzniecības saitēm ar ES dalībvalsti Īriju.

1998. gada miera līgums paredz, ka Lielbritānijas valdība var noorganizēt referendumu par Ziemeļīrijas neatkarību, ja vairākums vēlētāju ir gatavi atbalstīt Īrijas vienotību.

Neskatoties uz Lielbritānijas lēmumu izstāties no ES, pētījuma centra "Ipsos MORI" septembrī veiktā aptauja liecina, ka aptuveni 63 % vēlētāju vēlas palikt Lielbritānijas sastāvā un tikai 22 % dotu priekšroku vienotai Īrijai.

Tomēr "Sin Fein" popularitāte ir augusi, kā to apliecināja pagājušajā nedēļā notikušās Belfāstas reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kurās "Sinn Fein" izcīnīja tikai par vienu deputāta vietu mazāk nekā Demokrātiskā unionistu partija (DUP), bet kopumā unionisti pirmo reizi kopš Īrijas sadalīšanas Ziemeļīrijas Asamblejā zaudēja vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!