Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ekonomisko sankciju slogs, pandēmija, slēgtas robežas ar ārpasauli, kā arī dabas stihijas. Šie ir faktori, kas likuši Ziemeļkorejai attapties postošas krīzes priekšā, un, iespējams, jau palaists garām tas brīdis, kad totalitārā valsts no gaidāmajām nepatikšanām varēja izvairīties.

Ne velti Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns jau brīdinājis tautiešus, ka pārtikas situācija valstī ir saspringta un ka visiem jābūt gataviem arī uz pašu sliktāko scenāriju piepildīšanos.

Covid-19 faktors

Kad pirms kāda pusotra gada ierasto kārtību pasaulē izjauca Covid-19 pandēmija, Ziemeļkoreja uz to reaģēja, slēdzot savas robežas ar Ķīnu un Krieviju, apturēja starptautiskos lidojumus uz valsti, kā arī ieviesa stingrus ierobežojumus attiecībā uz pārvietošanos pa valsts teritoriju. Turpmāk Phenjana lepni stāstīja, ka valstī nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu, un oficiāli Ziemeļkoreja joprojām nav atkāpusies no šī apgalvojuma.

Eksperti jau sākotnēji pauda bažas par Ziemeļkorejas brīvību no pandēmijas un apšaubīja komunisma citadeles izteikumus. Šķiet, ka nu jau arī Kima režīms pamazām sāk atklāt reālo situāciju valstī pandēmijas kontekstā – šonedēļ valsts vadītājs asu kritiku veltīja vairākām valdošās partijas amatpersonām, jo tās esot radījušas "lielu krīzi" valsts drošības un cilvēku drošības nodrošināšanas jomā, ziņoja britu raidsabiedrība BBC.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!