Foto: Reuters/Scanpix

Virkne Ukrainas mediju sestdien ziņoja, ka Ukraina ir pārtraukusi ūdens piegādi pa Ziemeļkrimas kanālu Krievijas anektētajai Krimas pussalai. Tikmēr Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Jurijs Odarčenko norāda, ka ūdens Ziemeļkrimas kanālā izsīcis Krimas valdības neprofesionālās rīcības dēļ.

Pa šo kanālu Krima saņem 85% patērētā saldūdens.

Tikmēr Krimas valdības vadītājs Sergejs Aksenovs raksta, ka ir "rezerves plāns" un Krima bez ūdens nepaliks.


Ziemeļkrimas kanāls ir būvēts no 1961. līdz 1971. gadam. Tas sākas Dņepras upē Kahovkas ūdenskrātuvē un stiepjas 402 kilometru garumā līdz pat Kerčas pussalai Krimā.

Odarčenko norāda, ka ūdens kanāla izsīcis Krimas puses neprofesionalitātes dēļ. Krimas kanāla piepildīšana ar ūdeni parasti sākas marta otrajā dekādē un tādā režīmā kanāls strādā līdz decembrim, par viņa teikto raksta vietne UNN. Taču šogad šis process ticis izjaukts Krimas jauno varas iestāžu nepareizas rīcības dēļ.

"Šogad 19. martā tika sākta ūdens piegāde uz Krimu. Tika atvērta ūdens padeve un paralēli notika kanāla gultnes mērcēšana," stāsta Odarčenko. Taču pēc Kirmas pievienošanas Krievijai jaunās varas pārstāvji kanāla Krimas puses speciālistus atstādināja no pienākumiem, viņš norāda, tāpēc ūdens pildīšanas process palicis nekontrolēts.

Amatpersona norāda, ka pat tad, ja Krimas varas iestādes atradīs speciālistus, kas gatavi uzreiz sākt apkalpot kanālu, nepieciešams vēl mēnesis gultnes mērcēšanai un tikai tad varēs sākt pildīt kanālu ar ūdeni.

Par to, ka ūdens padeve Krimai nav pārtraukta, sestdien pēcpusdienā aģentūrai "RIA Novosti" apliecināja arī par ūdenssaimniecību atbildīgais Igors Vails, gan piebilstot, ka pienākošā ūdens daudzums ir rekordzems.

Savukārt Krimas vicepremjers Rustams Termirgalijevs vēl sestdien teica, ka "Kijevas hunta", atslēdzot ūdens padevi ir parādījusi "savu īsto seju". Viņš arī paskaidroja, ka problēmas ar dzeramo ūdeni Krimā nav, bet zaudējumi būs lauksaimniecībai.

Ukrainas varasiestādes iepriekš norādīja, ka Krievijas anektētā Krima nav noslēgusi atbilstošas vienošanās par ūdens piegādi un nav apmaksājusi parādus, tā vietā turpinot nesankcionētu ūdens lietošanu, ziņo aģentūra UNIAN. 


Vēstīts, ka pēc starptautiski neatzīta Krimas referenduma, kas notika Krievijas karaspēka klātbūtnē, Krievija Ukrainai piederošo pussalu martā ir iekļāvusi savā sastāvā. Krievijas karavīri bez atpazīšanas zīmēm svarīgākos objektus pussalā kontrolēja jau kopš februāra beigām.

Video: Krievijas deputāti dzied par Krimas "atgūšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!