Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaulē apdzīvotākā arābu valsts Ēģipte otrdien oficiāli reģistrējusi savu simtmiljono iedzīvotāju.

Pretēji daudzu valstu paražām, konkrēts jaundzimušais netika pasludināts par simtmiljono, bet tikai fiksēta skaitļa pārsniegšana Ēģiptes Statistikas biroja digitālajā skaitītājā, ziņo "Reuters".

Autoritārais valsts prezidents Abdelfatahs al Sisi straujo iedzīvotāju pieaugumu pasludinājis par vienu no valsts lielākajiem izaicinājumiem līdzās terorismam. Lai gan daudzās Āfrikas un arābu valstīs straujais iedzīvotāju skaita pieaugums rada lielākās galvassāpes valsts pārvaldes sistēmā strādājošajiem, Ēģiptē šī problēma ir izteikti samilzusi, jo 97% valsts iedzīvotāju dzīvo vien 8% valsts teritorijas – Nīlas krastos. Šajā strēmelē, kas izvijas caur valsti no dienvidiem līdz ziemeļiem vidējais iedzīvotāju blīvums ir aptuveni 1400 cilvēku uz kvadrātkilometru.

Ķīnas nu jau atceltajai viena bērna politikai islāmticīgo valsts neplāno sekot, tomēr jau labu laiku tiek izvērsta plaša kampaņa "Ar diviem pietiek!" Tās galvenais mērķis esot aptuveni 1,1 miljons nabadzīgo ģimeņu, kurās jau ir vismaz trīs bērni, apgalvo Sociālās solidaritātes ministrijas amatpersonas. Mērķis esot ierobežot lielu ģimeņu veidošanu tieši attālākajos un nabadzīgākajos Ēģiptes reģionos.

Kampaņas veidotāji apgalvo, ka tās dēļ dzimstības līmenis vidēji uz vienu sievieti nokrities no 3,5 bērniem uz sievieti līdz 3,1 bērnam, bet mērķis līdz 2032. gadam ir dzimstības līmeni samazināt līdz 2,1 bērniem uz sievieti. Pat to panākot, līdz 2050. gadam Ēģiptes iedzīvotāju skaits varētu sasniegt aptuveni 150 miljonus.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vidēji Ēģiptes iedzīvotāju skaits pieaug par 2,5 miljoniem katru gadu, kā rezultātā šobrīd seši no desmit ēģiptiešiem ir jaunāki par 29 gadiem, medijam skaidro ANO sociālā fonda pārstāvis Aleksandars Bodrioza. Tas savukārt rada izaicinājumu nepārtraukti domāt par aizvien jaunu mājokļu, skolu, slimnīcu un infrastruktūras būvniecību valstī, kurā lielāko daļu zemes klāj neauglīgas smiltis.

Viens no pārapdzīvotākajiem valsts apgabaliem ir galvaspilsēta Kaira un tās apkārtne. Šī iemesla dēļ daudzstāvu ēku guļamrajoni tās tuvumā iestiepjas pat tālu tuksnesī. Cita starpā jau vairākus gadus galvenokārt ar Ķīnas un Saūda Arābijas investīciju palīdzību uz austrumiem no Kairas tiek būvēta jauna galvaspilsēta, kas vismaz pagaidām tiek dēvēta par Jauno Kairu. Pilsētu izplešanās samazina arī lauksaimniecības zemes, jo daudzi attīstītāji jaunos pilsētu kvartālus būvē tieši uz tām.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Savukārt lielākais izaicinājums ir nodarbinātības nodrošināšana. Pasaules Banka lēš, ka desmit gadu laikā darba tirgū būs jau 80 miljoni Ēģiptiešu. Lai to nodrošinātu, valsts IKP pieaugumam ikgadēji būtu jāsasniedz 7,5%, bet pēdējos gados tas iepaliek.

Turklāt pagaidām neskaidra mēroga konflikts milzt ar Etiopiju, kura Sudānas pierobežā uz Nīlas būvē milzu hidroelektrostacijas dambi. Tas varētu ne tikai mainīt ierasto Nīlas ūdens līmeni, kura sezonālajām izmaiņām pielāgojušies Ēģiptes un Sudānas zemkopji, bet, samazinoties ūdens pieejamībai un palielinoties iedzīvotāju skaitam reģionā, dambis ļautu Etiopijai dambja baseinā esošo ūdeni vajadzības gadījumā izmantot pēc saviem ieskatiem. Etiopija ir otra apdzīvotākā Āfrikas valsts pēc Nigērijas, tās iedzīvotāju skaitam jau pārsniedzot 110 miljonus iedzīvotāju, bet starp to un Ēģipti esošajā Sudānā dzīvo nepilni 45 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!