Foto: AP/Scanpix

Šī gada martā Salvadorā vienas no pasaulē visbīstamākajām un nežēlīgākajām bandām - MS-13 jeb "Mara Salvatrucha" un 18.Ielas banda – vienojās par pamieru, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC, bilstot - vienošanās joprojām ir spēkā un noziegumu skaits sarūk.

Kopš pamiera noslēgšanas Salvadorā ir samazinājies slepkavību skaits un iedzīvotāji jūtas drošāk. Līdz martam, kad līderi vienojās par "ieroču nolikšanu", Salvadorā MS-13 un 18.ielas bandas vīru starpā valdīja karš, katru dienu prasot 13, 14 cilvēku dzīvības. Tagad, kā novērojis BBC, šie no galvas līdz kājām tetovētie vīri ielā, bariņos pa trim, četriem, mierīgi stāv katrs savās pozīcijās.

MS-13 bandas locekļiem uz sejas parasti ir tetovējumi ar burtiem MS, savukārt ar ciparu 18 sevi ir apzīmogojuši otram grupējumam piederošie.

Hosē Enrikezs, kurš šobrīd izcieš cietumsodu par slepkavībām, bija viens no tiem 18.ielas bandā, kurš apsēdās pie viena galda ar MS-13 vadītājiem, lai pārspriestu pamiera iespējas. "Tas bija grūti. Es zināju, ka viņi [MS-13] vēlas manu nāvi un mums bija tikai mutiska vienošanās sākt šīs miermīlīgās sarunas," atceras Enrikezs. "Taču sarunās mūsu galvenais arguments bija abu pušu vēlme izbeigt slepkavošanu," atceras 18.ielas bandas loceklis.

Kā norāda BBC, vienošanās tika noslēgta Salvadoras cietumā, kurā cietumsodus izcieš abu pušu cilvēki un patiesībā kārtību ieslodzījuma vietā kontrolē MS-13 banda. Līderi slepeni tikās vairākas reizes, līdz vienojās par ieroču nolikšanu.

"Ir īstais laiks [pamieram] un mēs vēlamies Salvadoras iedzīvotājiem parādīt, ka varam būt miermīlīgi," BBC sacījis viens no MS-13 bandas locekļiem Izmaels Guerra. "Esmu zaudējis daudzus draugus un ģimenes locekļus šajā karā. Mēs vairāk nevēlamies vardarbību, jo domājam par Salvadoras bērnu drošību," sacījis MS-13 bandas dalībnieks.

Kāds cits MS-13 bandas loceklis, 25 gadus vecais Denijs Mendezs, kurš saistībā ar trim 18.ielas bandas locekļu slepkavībām sešus gadus pavadīja cietumā, BBC atzīst, ka agrāk ielās nemitīgi abas bandas meklēja ienaidniekus. "Es nogalināju savus ienaidniekus [18.ielas bandas locekļus]. Citreiz tā bija pašaizsardzība, bet biežāk – dzīves stils," BBC atzinis Mendezs. Tagad, pēc pamiera noslēgšanas, viņš atzīst, ka izbauda mieru, kas valda MS-13 kontrolētajās ielās un arī visā pilsētā.

Kopš pamiera noslēgšanas ir pagājuši jau vairāk kā astoņi mēneši un slepkavību skats sarucis pat piecas reizes, norāda varasiestādes, sakot, ka tas ir liels sasniegums. Varasiestādes, kuras noliedz, ka būtu kādā veidā sekmējušas pamiera noslēgšanu, atzīst, ka nu jūtas atvieglotas. Līdz šim 90% slepkavību bija abu bandu roku darbs, atzinis Salvadoras tieslietu ministrs, ģenerālis Deivids Pajess.

Tiesa, daudzi valstī uz šo pamieru raugās ar aizdomām, domājot, ka valdība bandām par to iz samaksājusi. Taču Pajess to noliedz, sakot, ka notikušais ir abu karojušo pušu "saprātīgais lēmums".

BBC atgādina, ka MS-13 jeb "Mara Salvatrucha" 1980.gadā tika dibināta Losandželosā un to izveidoja nelegālie imigranti, kuri, mūkot no Salvadorā notiekošā pilsoņu kara, bija ieradušies ASV. MS-13 sadarbojas arī ar lielākajiem narkotiku karteļiem, kā arī kontrolē nelegālo biznesu arī Kanādā un Meksikā.

18.ielas banda arī dibināta Losandželosā, kļūstot par starptautisku noziedznieku karteli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!