Foto: F64
Šogad pasaules tirgus saskarsies ar kafijas deficītu, kas piegāžu samazinājuma dēļ turpinās pieaugt arī 2010. gadā, trešdien vēsta aģentūra "Interfax".

Aģentūra "Bloomberg" ar atsauci uz Starptautiskās kafijas organizācijas prognozi informē, ka piegāžu samazinājumu izraisīja nelabvēlīgi laika apstākļi.

12 mēnešu laikā, no šī gada 1. oktobra līdz nākamā gada 30. septembrim, kafijas piegāžu apjoms pasaules tirgos veidos no 123 līdz 125 miljoniem maisu (60 kg katrs). Taču tai pašā laikā kafijas patēriņš šajā periodā var sasniegt 132 miljonus maisu, paziņoja organizācijas izpilddirektors Nestors Osorio.

Lietusgāzes Brazīlijā, Kolumbijā un Vjetnamā, kas ir pasaules līderi kafijas ražošanā, izraisīja ražas samazināšanos. Vienlaicīgi šajās valstīs pieaug iekšējais pieprasījums pēc šī produkta. Tāpēc valstis, visticamāk, samazinās kafijas eksportu, kas izraisīs cenu kāpumu pasaules tirgos.

Tiek ziņots, Arabikas kafijas pupiņu šķirnes cenas kopš šī gada sākuma pieaugušas par 30%, savukārt Robustas kafija kļuvusi lētāka par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!