Foto: UN Photo

ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR) brīdina, ka pasaulei tuvojas jauna bīstama pārvietošanās ēra, aģentūras jaunākais ikgadējais ziņojums liecina, ka pasaulē teju 60 miljoni cilvēku ir spiesti pamest savas mājas vajāšanas, kara, bruņotu konfliktu un citu iemeslu dēļ.

UNHCR ceturtdien, 18.jūnijā, publicētā ziņojuma autori vērš uzmanību, ka tik augsti pārvietošanās skaitļi līdz šim nav fiksēti, tāpat vērojams, ka pēdējā laikā tie strauji aug.

Ikgadējā ziņojuma "Globālās tendences (Global Trends)" dati rāda, ka ir konstatējama strauja eskalācija tam, cik cilvēki ir spiesti pamest savu dzimteni.

2014.gada beigās 59,5 miljoni cilvēku piespiedu kārtā pametuši savas mājas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem šis skaitlis ir krietni audzis – 2013.gadā tie bija 51,2 miljoni un 2012.gadā 37,5 miljoni cilvēku.

Cilvēku, kuri spiesti pamest savas mājas, skaits strauji sācis augt kopš 2011.gada, kad izcēlās karš Sīrijā. Aģentūras apkopotie dati liecina, ka 2014.gadā katru dienu vidēji 42 500 cilvēku kļūst par bēgļiem, patvēruma meklētājiem vai valsts iekšienē pārvietotām personām, tas nozīmē, ka uz katriem 122 pasaules iedzīvotājiem viens ir tāds, kuram piespiedu kārtā jāpamet savas mājas.

Ja visi cilvēki, kuri spiesti pārvietoties, veidotu valsti, tad populācijas skaita ziņā tā būtu 24.lielākā valsts pasaulē.

UNHCR apkopota fotogalerija ar pārvietotām personām 

Aģentūras oficiāli izplatītājā paziņojumā ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Gutjerešs norādījis: "Tas ir biedējoši, no vienas puses – arvien biežāk tiek nesodīti tie, kas sākuši konfliktu, un no otras puses – ir šķietami neiespējami starptautiskajām sabiedrībām kopīgi strādāt, lai apturētu karu un veidotu un saglabātu mieru."

Aģentūras ziņojums vēsta, ka vienā reģionā pēc otra arvien palielinās pārvietoto cilvēku skaits. Pēdējo piecu gadu laikā vismaz 15 konflikti izcēlušies vai attīstījušies: astoņi Āfrikā, trīs Tuvajos Austrumos, viens Eiropā un trīs Āzijā. Lai gan daži konflikti ir atrisināti, vairums turpina nodrošināt jaunu pārvieto cilvēku skaitu. 2014.gadā tikai 126 800 cilvēki atgriezušies savās mājās – dzimtenē, tas ir zemākais rādītājs 31 gada laikā.

2014.gadā 13,9 miljoni cilvēku kļuvuši par pārvietotām personām. 2014.gadā pasaulē kopā bija 19,5 miljoni bēgļu, 38,2 miljoni valsts iekšienē pārvietoto personu un teju divi miljoni cilvēku gaidīja lēmumu par patvēruma piešķiršanu.

Lielākā iekšzemes pārvietoto personu un bēgļu skaita "ražotāja" ir Sīrija. Afganistāna un Somālija ierindojas kā nākamās valstis aiz Sīrijas, kas rada lielāko bēgļu skaitu.

Ja raugās uz Eiropu, tad lielāko daļu patvēruma meklētāju pieteikumu saņēmusi Vācija un Zviedrija. Ja 2013.gadā Eiropā pārvietoto personu skaits sasniedza 4,4 miljonus, 2014.gadā šis skaitlis sasniedza jau 6,7 miljonus cilvēku. Tikmēr Ziemeļeiropas valstis 2014.gadā saņēmu 106 200 patvēruma meklētāju iesniegumus, kas ir par 36% vairāk nekā gadu iepriekš. Patvēruma meklētāju galvenais galamērķis ir Zviedrija, aptuveni 70% no visiem iesniegumiem Ziemeļeiropā ir saņēmusi tieši Zviedrija.

Kā norāda UNHCR, Baltijas valstis iesniegumu skaits turpinājis būt salīdzinoši neliels. Lietuvā – 390, Latvijā – 360 un Igaunijā, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem starp Eiropas Savienības valstīm, – 150.

Vēstīts, ka pēc 2. Pasaules kara tika pieņemta 1951. gada Konvencija par bēgļu statusu, kā arī izveidots starptautisks aizsardzības režīms, kurš balstās uz starptautisko solidaritāti un dalītās atbildības principā. Tādējādi panākts, ka cilvēki, kuru dzīvība un brīvība ir apdraudēta, var lūgt aizsardzību un iespēju sākt jaunu dzīvi vietā, kur viņu drošība tiek garantēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!