Foto: AP/Scanpix/LETA
Ekspluatācijā nodots pasaulē garākais elektrības kabelis, kas stiepjas 725 kilometru garumā starp Lielbritāniju un Norvēģiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kabelis "North Sea Link" (NSL) guldīts Ziemeļjūras dzelmē un savieno Blitas pilsētu Anglijas ziemeļos un Kvildalas ciematu Norvēģijā. Tas paredzēts zaļās elektroenerģijas transportēšanai abos virzienos.

Strādājot ar maksimālo jaudu, kas ir 1400 megavati, kabelis ar elektrību var nodrošināt 1,4 miljonus māju.

Britu enerģētikas kompānijā "National Grid Ventures" skaidro, ka projekts izmaksājis 1,6 miljardus eiro un realizēts kopā ar Norvēģijas kompāniju "Statnett". Ar šī kabeļa palīdzību līdz 2030. gadam iecerēts par 23 miljoniem tonnu samazināt oglekļa dioksīda izmešus.

Lielbritānijai jau ir zemūdens savienojošie kabeļi ar Beļģiju, Franciju un Nīderlandi. "National Grid" lēš, ka 2030. gadā līdz 90% importētās elektroenerģijas nāks no zaļiem enerģijas avotiem, kas nerada oglekļa dioksīda izmešus.

Elektrības ražošana Norvēģijas hidroelektrostacijās un Lielbritānijas vēja turbīnu parkos ir atkarīga no laikapstākļiem un patērētāju pieprasījuma.

Jaunais kabelis ļaus eksportēt atjaunojamo enerģiju no Lielbritānijas uz Norvēģiju, kad pieprasījums uz vietas ir mazs, bet vēja stacijas saražo daudz. Vai importēt elektrību no Norvēģijas, kad situācija ir pretēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!