Foto: DELFI
Līksmojoši cilvēku pūļi sagaidīja Jauno gadu visā pasaulē ar košu uguņošanu un plašiem sarīkojumiem pasaules valstu galvaspilsētās stingru drošības pasākumu apstākļos.

Vairāk nekā 200 000 cilvēku sapulcējās Temzas krastos Londonā, lai vērotu uguņošanu no "Londonas acs" - milzīgā panorāmas rata iepretim Parlamenta ēkai un Lielajam Benam.

Aptuveni 80 000 cilvēku piedalījās ielu svētkos Edinburgā un vēroja uguņošanu no Edinburgas pils, spītējot stindzinošajam salam.

Savukārt Maskavā vairāk nekā 120 000 cilvēku piepildīja Sarkano laukumu, lai uzsauktu tostu 2010.gadam, kamēr prezidents Dmitrijs Medvedevs pateicās valstij par izturību ekonomiskās krīzes laikā.

Klusā okeāna dienvidi bija pirmie, kur tika paceltas glāzes, lai sagaidītu jauno 2010.gadu, kas ievedīs cilvēkus jaunā desmitgadē pēc iepriekšējās, kuru aptumšoja karš, teroristu uzbrukumi, dabas katastrofas un finanšu vētras.

Austrālijā aptuveni 1,5 miljoni cilvēku pulcējās Sidnejas ostas krastmalā, lai vērotu plašo uguņošanu, kas pusnaktī no Sidnejas ostas tilta un četrām baržām izgaismoja debesis.

Tūkstošiem cilvēku pulcējās arī Honkongas ostā, kur no pilsētas augstākā debesskrāpja un citām ēkām gandrīz piecās minūtēs tika izšauti 9000 raķešu.

Šādi skati bija aizliegti Taizemē, kur pagājušajā gadā uguņošana izraisīja ugunsgrēku kādā Bangkokas naktsklubā, nogalinot 65 cilvēkus.

Parīzē aptuveni 70 000 cilvēku sapulcējās pie Eifeļa torņa, lai noskatītos daudzkrāsainu gaismas izrādi, bet vairāk nekā 8000 policistu bija izvietoti pilsētā un priekšpilsētās, kur pagājušā gada Vecgada vakarā tika sadedzināts 1100 automobiļu. Elizejas laukos, kur bija sapulcējušies vēl 200 000 cilvēku, lai sagaidītu Jauno gadu, bija aizliegts ienest stikla pudeles un petardes.

Pāvests Benedikts XVI savā tradicionālajā lūgšanā Sv.Pētera katedrālē gada pēdējā dienā aicināja kristiešus visā pasaulē palīdzēt ekonomiskās krīzes skartajām ģimenēm un bezdarbniekiem.

Berlīnē vairāk nekā miljons cilvēku dzīvās mūzikas pavadījumā pulcējās bulvārī, kas ved uz Vācijas vienotības simbolu - Brandenburgas vārtiem.

Spānijā, kas pusnaktī rotācijas kārtībā pārņēma ES prezidentūru, tūkstošiem cilvēku vēroja gaismas un skaņu spēli centrālajā Puerta del Sol laukumā, kur uz kādas mājas bija projicēts milzīgs ES karoga attēls.

Polijā aptuveni 90 00 cilvēku sagaidīja Jauno gadu koncertā, kas Varšavā bija sarīkots Maikla Džeksona piemiņai un kurā piedalījās dziedoņa māsa La Toja.

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, kurš cer tikt atkārtoti ievēlēts 17.janvārī, savā Jaungada vēstījumā apliecināja tautiešiem, ka Ukraina kļūs par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti. Tomēr šķiet, ka uz Rietumiem orientētais līderis vairs pārāk ilgi nebūs pie varas stūres, jo sabiedriskās domas aptaujās viņš tālu atpaliek no prokrieviskā opozīcijas līdera Viktora Janukoviča un premjerministres Jūlijas Timošenko.

Ņujorkā notika tradicionālās tautas svinības Taimskvērā Manhetenas centrā, taču cilvēku pūļus novēroja civilās drēbēs ģērbti policisti, novērošanas kameras un radiācijas un bioloģisko draudu atklāšanas ierīces.

"Mēs izmantosim visus savus resursus," teica pilsētas policijas komisārs Raimonds Kellijs. "Mēs uzskatām, ka Ņujorka ir teroristu mērķis numur viens Amerikā."

ASV vēstniecība Indonēzijā ziņoja, ka tā saņēmusi brīdinājumu par iespējamu uzbrukumu Bali salā, kur notikuši vairāki pret rietumniekiem vērsti bumbu sprādzieni, taču vietējās varas iestādes noliedza, ka tām kaut kas būtu zināms par šādiem draudiem.

Pakistānā, kur 2009.gadā atsākās talibu asiņainā kampaņa, Karači pilsētā noskaņojumu padarīja nospiedošu pašnāvnieka uzbrukumus šiītu ceremonijai pagājušo pirmdien, kurā dzīvību zaudēja 43 cilvēki.

Afganistānā karavīri joprojām bija trauksmes stāvoklī pēc diviem kaujinieku uzbrukumiem, kuros gāja bojā astoņi amerikāņi un pieci kanādieši, un ziņo, ka talibi esot nolaupījuši divus franču žurnālistus.

Kipriešiem vecgada vakars bija pēdējā iespēja uzsmēķēt krogos, klubos un kafejnīcās, jo 1.janvārī stājas spēkā jaunais smēķēšanas aizliegums publiskās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!