Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaule nevar atļauties plašu konfrontāciju Persijas līcī, ceturtdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, komentējot iespējamos uzbrukumus diviem naftas tankkuģiem Omānas līcī.

"Es stingri nosodu jebkādus uzbrukumus civiliem kuģiem," Gutērrešs sacīja ANO Drošības padomes sanāksmē par organizācijas sadarbību ar Arābu līgu, "ir jānoskaidro fakti un jāprecizē atbildība," viņš piebilda. "Ja ir kaut kas, ko pasaule nevar atļauties, tas ir plaša konfrontācija Persijas līča reģionā," uzsvēra ANO ģenerālsekretārs.

Arābu līgas ģenerālsekretārs Ahmeds Abdulgeits brīdināja, ka "bīstama attīstība" ir gan uzbrukumi naftas tankkuģiem, gan uzbrukumi Saūda Arābijai. "Dažas puses mēģina uzkurināt liesmas mūsu reģionā, un mums jābūt vērīgiem par to," viņš sacīja ANO Drošības padomei, aicinot to "rīkoties pret tiem, kas ir atbildīgi, lai saglabātu drošību un stabilitāti reģionā".

Šis bijis dažu nedēļu laikā jau otrais incidents stratēģiski nozīmīgajā jūras maršrutā, un noticis laikā, kad pieaug saspīlējums starp Irānu un ASV, kas vainoja Irānu par iepriekšējiem maijā notikušiem uzbrukumiem tankkuģiem.

Norvēģijas Jūras pārvalde paziņoja, ka saņemta informācija par trim eksplozijām uz Norvēģijai piederoša tankkuģa "Front Altair" pēc tam, kad tam un Singapūras kuģim "Kokuka Courageous" tika uzbrukts. Kā paziņoja Irāna, abi kuģi, uz kuriem atradās ļoti viegli uzliesmojoša krava, aizdegušies un no tiem izglābti 44 apkalpes locekļi.

12. maijā Omānas līcī uzbrukumos cieta četri naftas tankkuģi - divi Saūda Arābijas, viens Norvēģijas un viens AAE kuģis. Kas tieši notika, joprojām nav skaidrs, bet ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons izteicās, ka aiz šiem uzbrukumiem "gandrīz vai noteikti" stāv Irāna.

Omānas līcis, kas savieno Arābijas jūru ar Hormuza šaurumu un tālāk ar Persijas līci, ir daļa no nozīmīga kuģu ceļa, pa kuru tiek importēti vismaz 15 miljoni barelu jēlnaftas un citi produkti simtiem miljoniem dolāru vērtībā.

AAE pagājušajā nedēļā informēja, ka piecu valstu kopīgi veiktā izmeklēšana, kuras rezultāti iesniegti ANO, norāda uz iespējamību, ka aiz šiem uzbrukumiem stāv valsts, taču vēl nav gūti pierādījumi, ka vainīga būtu Irāna. Irāna noliegusi, ka būtu atbildīga par notikušo. Taču Saūda Arābija joprojām apgalvo, ka, visticamāk, vainīga ir Irāna.

Sākotnējās izmeklēšanas rezultāti tagad prezentēti ANO Drošības padomei, kas tagad varētu lemt par atbildes pasākumiem. Tie liecina, ka ir "ļoti iespējams", ka uzbrukumos izmantotas četras mīnas "Limpet", kas ar magnētiem tiek pievienotas kuģa korpusam. Tās pievienojuši apmācīti nirēji, kas pārvietojušies ar ātrumlaivu.

Saūda Arābijas karalis Salmans šomēnes Persijas līča Sadarbības padomes samitā paziņoja, ka "teroristu" uzbrukumi Persijas līča reģionā apdraud globālos naftas pārvadājumus.

Ar Irānu saistītie Jemenas šiītu nemiernieki hutieši ir pastiprinājuši uzbrukumus Saūda Arābijai ar bezpilota lidaparātiem, un viena šāda uzbrukuma dēļ maijā tika uz laiku slēgts svarīgs naftasvads. Trešdien hutiešu raķešu uzbrukumā lidostai Saūda Arābijas dienvidrietumos tika ievainoti 26 civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!