Foto: Reuters/Scanpix
Visā pasaulē svētdien notiek pasākumi, pieminot simto gadadienu kopš pasažieru kuģa "Titāniks" traģiskās nogrimšanas Atlantijas okeānā savā pirmajā un pēdējā braucienā.

Ziemeļīrijas galvaspilsētā Belfāstā, kur slavenais kuģis tika uzbūvēts, atklās memoriālo dārzu, ceremonijā piedaloties politiķiem un 1912.gada ledainajos Atlantijas okeāna ūdeņos dzīvību zaudējušo tuvinieki.

Memoriālajā dārza izvietots deviņus metrus garš plints, uz kura atrodas piecas bronzas plāksnes ar iegravētiem visiem 1514 upuru vārdiem.

Gadsimtu pēc "Titānika" nogrimšanas vietā, kur tas uzskrēja aisbergam, satikās divi kuģi - "Balmoral" izgāja no Anglijas dienvidu ostas Sauthemptonas, no kurienes 1912.gada 10. aprīlī ar vairāk nekā 2220 pasažieriem un apkalpes locekļiem "Titāniks" devās savā pirmajā un pēdējā braucienā, bet "Azamara Journey" ceļā devās no ASV pilsētas Ņujorkas, kas bija "Titānika" galamērķis.

Pulksten 2.20 (8.20 pēc Latvijas laika), kad kuģis nogrima apmēram 800 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Kanādas pilsētas Halifaksas, apmēram 1700 uz "Balmoral" un "Azamara Journey" klājiem esošie cilvēki iemeta ūdenī vainagus. Halifaksā tika nogādātas daudzu "Titānika" upuru mirstīgās atliekas un 150 kuģa katastrofas upuri šajā pilsētā ir arī apglabāti.

Paredzēti arī citi piemiņas pasākumi daudzviet Lielbritānijā, ASV, Kanādā un citās pasaules vietās.

100 gadus pēc kuģa nogrimšanas Atlantijas okeāna dzelmē gulošais kuģa "Titāniks" vraks tiks iekļauts to objektu sarakstā, uz kuriem tiek attiecināta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) aizsardzība.

Britu kuģis nogrima starptautiskajos ūdeņos, tādēļ tas neatrodas nevienas valsts aizsardzībā, bet, kad vraks dzelmē ir pavadījis gadsimtu, uz to sāk attiecināt 2009.gadā pieņemto ANO Konvenciju par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!