Foto: AP/Scanpix/LETA
Liesmas, steki, paceltu dūru jūras un maskotas sejas šoruden pārpludina starptautisko ziņu kanālus. Lai gan šobrīd ir noplacis Arābu pavasaris un nevar runāt arī par kādu citu cilvēku nervu galus skarošu globālu sajūtu vilni, lielu protestu vienlaicīga norise dažādās zemeslodes malās raisa jautājumus. Koncentrēti skaidrojam vērienīgo pēdējo mēnešu protestu cēloņus un līdzšinējo gaitu.

Dažādās valstīs sākotnējie dažādo protestu cēloņi patiesi ir ļoti atšķirīgi, bet analītiķi norāda uz dažām to savstarpējām līdzībām. Daļā valstu, kurās notiek protesti, vērojama ekonomikas lejupslīde vai stagnācija un bieži arī izteikta nevienlīdzība. Daļā – mazinājusies demokrātija, vēlētai elitei korumpējoties un uzurpējot varu vai pastiprinoties valdošo centieniem ierobežot cilvēku tiesības.

Alžīrijas 'Smaidu revolūcija'

Sākās 16. februārī, joprojām turpinās. Šajā laikā nogalināti vismaz trīs, ievainoti vairāk nekā 180 cilvēki, kā arī ap 200 aizturēti.

Protesti sākās tūlīt pēc autoritārā prezidenta Abdelaziza Buteflika paziņojuma par kandidēšanu uz nākamo, pēc kārtas jau piekto, prezidentūras termiņu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!