Pasaules attīstīto valstu ekonomikā ir atsākusies izaugsme, secināts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) trešdien izdotajā ziņojumā "Economic Outlook".
OECD norāda, ka līderes ekonomikas attīstībā ir Savienotās Valstis un, šai desmitgadei netipiski, arī Japāna, kas uzrādījusi pārsteidzoši spēcīgu atjaunotni.

ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, ir palielinājies par 8,2%, kas ir straujākais kāpums gandrīz 20 gadu laikā. OECD prognozē, ka 2004.gadā Savienoto Valstu ekonomika pieaugs par 4,2% un 2005.gadā - par 3,8%.

Turklāt OECD paredz būtisku bezdarba līmeņa samazināšanos ASV - no pašreizējā 6,1% līdz 5,2% 2005.gadā.

Japānas ekonomika, pēc OECD prognozēm, šogad pieaugs par 2,7% un 2004. un 2005.gadā - par 1,8%. Lai gan mazāk dramatiski, tomēr arī Japānā bezdarba līmenis samazināsies - no 5,3% šogad līdz 5% nākamajos divos gados.

Tajā pašā laikā OECD uzsver, ka ekonomikas pieaugums visās 30 OECD dalībvalstīs nebūs vienmērīgs. Eirozona, kur vietējais pieprasījums ilgāku laiku ir saglabājies zems, gūs zināmu stimulu no pasaules kopējās ekonomikas attīstības, tomēr maz ticams, ka tai nākamo divu gadu laikā izdosies pārvarēt pašreizējo vājumu.

OECD min, ka eirozonas valstu IKP šogad palielināsies tikai par 0,5%, bet 2005.gadā sasniegs 2,5% pieaugumu. Savukārt bezdarbs saglabāsies pašreizējā 8,8% līmenī.

Organizācija arī norādījusi uz vairākiem faktoriem, kas var apdraudēt ekonomiskās izaugsmes atjaunotni, tai skaitā ASV, Lielbritānijas un Austrālijas mājsaimniecību augsto parādu līmeni, kas procentu likmju pēkšņa pieauguma gadījumā var radīt būtiskus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!