Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV miljardieris Roberts Bigelovs nācis klajā ar priekšlikumu uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS) tuvāko gadu laikā nosūtīt līdz pat 16 privāto astronautu. Ekskluzīvais ceļojums vienai personai izmaksātu 52 miljonus ASV dolāru, raksta portāls "Wired".

Bigelova plāna īstenošana notiktu sadarbībā ar kompāniju "SpaceX", kuras raķetes izmantotu bagāto tūristu nogādāšanai ārpus Zemes. Miljardieris atklājis, ka 52 miljonus ASV dolāru vērtā investīcija kosmosa tūristiem nodrošinās vietu "SpaceX" raķetē, kā arī vienu līdz divus mēnešus garu uzturēšanos orbītā.

Ceļojuma laikā tūristi varēs izbaudīt bezsvara stāvokli, no ekskluzīva rakursa apskatīt planētu Zeme, kā arī izmantot SKS sporta zāles pakalpojumus. "Wired" atzīmē, ka ekskluzīvais ceļojums, visdrīzāk, neiekļaus iespēju pabūt arī ārpus SKS, jo šādas aktivitātes ir bīstamas.

SKS ir lielākais objekts, kas nogādāts kosmosā, tomēr tā izmēri ir salīdzinoši mazi. Tajā vienlaicīgi uzturētos līdz pat 10 astronautu – četri privātie un seši valsts oficiālie astronauti. Katram astronautam SKS ir sava guļvieta, kā arī klēpjdators.

SKS pirmais komponents orbītā tika nogādāts 1998. gadā. Jau 2000. gadā tajā ieradās pirmie astronauti un kopš tā brīža stacija ir bijusi apdzīvota. SKS ir ne tikai vieta, kurā dzīvo astronauti – tajā notiek arī pētniecības darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!