Globālās finanšu krīzes dēļ līdz 2010.gadam nabadzībā nokļūs papildus 10,6 miljoni Eiropas un Vidusāzijas iedzīvotāju, bet vēl 23 miljoni cilvēku nokļūs uz nabadzības robežas, liecina Pasaules Bankas (PB) prognozes.

PB koriģējusi pirms globālās krīzes izteiktās prognozes, tādējādi līdz 2010.gadam nabadzībā kopumā būs nokļuvuši 153,6 miljoni cilvēku, nevis 119,3 miljoni cilvēku kā tika lēsts iepriekš, norādīja bankas nabadzības samazināšanas un ekonomikas pārvaldes direktors Luka Barbone.

Viņš pavēstīja, ka 20% cilvēku Eiropā un Vidusāzijā, kuriem izdevās izvairīties no nabadzības laika periodā no 1998.gada līdz 2006.gadam, atkal nokļūs zem nabadzības robežas.

Vairums šo cilvēku būs darbinieki ar nelieliem ietaupījumiem, kuri izmantojuši neseno kredītu un celtniecības bumu, lai "noturētu savas galvas virs ūdens", teikts PB paziņojumā.

Savukārt vissmagāk cietīs mājsaimniecības Moldovā, Tadžikistānā, Kirgizstānā un Armēnijā, kur ievērojami samazināsies emigrantu uz mājām sūtītais naudas apjoms.

Tajā pašā laikā vislielākos riskus Eiropas un Āzijas mājsaimniecībām rada kreditēšanas krīze, pieaugošās pārtikas un degvielas izmaksas, kā arī augstais bezdarba līmenis.

PB arī uzsver, ka iepriekšējo krīžu laikā ģimenes varēja paļauties uz otru darba vietu vai doties strādāt uz ārzemēm, bet pašreizējās krīzes plašo apmēru dēļ šādi rezerves varianti ir gandrīz neiespējami.

Banka norāda, ka investīciju kritums izglītības un veselības aprūpes nozarēs arī paildzinās krīzes negatīvo ietekmi uz vidusmēra iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!