Foto: Reuters/Scanpix
Japānā 11.martā notikušās 9,0 balles stiprās zemestrīces un tās izraisīto cunami nodarītie zaudējumi šīs valsts ekonomikai būs aptuveni 235 miljardi ASV dolāru (117,5 miljardi latu) jeb 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Atjaunošanas darbi var ilgt piecus gadus, pirmdien informē Pasaules banka.

Bankas atjaunotajā ziņojumā par Austrumāzijas un Klusā okeāna reģiona ekonomiku, prognozēts, ka Japānas IKP pieaugums palēnināsies līdz 2011.gada vidum, bet nākamajos ceturkšņos pieaugs, pateicoties atjaunošanas darbu apjomu palielinājumam.

Salīdzinājumam tiek izmantota 1995. gada zemestrīce Kobē. Tās radīto postījumu apmērs bija divreiz mazāks nekā 2011. gada Sendai zemestrīcei. Toreiz atajunošanas darbi ilga divuarpus gadus un tika izlietoti līdzekļi, kas atbilda 2% no IKP.

Ziņojumā arī prognozēts, ka privāto apdrošināšanas kompāniju zaudējumi var sasniegt 33 miljardus dolāru (16,5 miljardus latu). Japānas valdībai no šī gada budžeta būs jāpiešķir vismaz 12 miljardi dolāru (seši miljardi latu) infrastruktūras atjaunošanai pēc zemestrīces un cunami.

Japānas zemestrīces sekas ietekmēs arī citu reģiona valstu ekonomiku. Daudzām valstīm ārējie parādi ir nominēti jēnās un sagaidāms, ka, palielinoties bāzes procentu likmēm, pieaugs parādu akalpošanas izdevumi.

Problēmas Japānas rūpnīcās, kur top detaļas citās valstīs komplektētais produkcijai, liks sarukt startpatutiskās tirdzniecības apjomiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!