Pasaules ekonomikas izaugsme pagājušajā gadā ir sasniegusi 3,8%, kas ir bijis straujākais kāpums pēdējos četros gados, secināts Pasaules Bankas (PB) ikgadējā ziņojumā "Global Development Finance 2005".
PB norāda, ka attīstības valstis pieauguma tempu ziņā ir pārspējušas pasaules attīstītākās valstis un visi attīstības valstu reģioni 2004.gadā ir sasnieguši straujāku ekonomikas pieaugumu nekā vidēji pēdējā desmitgadē.

Taču pasaules ekonomikas izaugsme pērn ir sasniegusi maksimumu un attīstības valstis ir neaizsargātas pret riskiem, ko rada pasaules tirdzniecības disproporcijas, īpaši 666 miljardu dolāru (363 miljardu latu) ASV tekošā konta deficīts, atzīmē PB.

Spēcīgo pasaules ekonomikas pieaugumu pērn nodrošināja stabilā ASV ekonomikas izaugsme un straujā attīstība Ķīnā, Indijā un Krievijā. Rekordstraujo 6,6% pieaugumu attīstības valstis sasniedza, pateicoties labvēlīgajai pasaules ekonomikas kopējai situācijai un uzlabojumiem šo valstu vietējā politikā. Tā rezultātā finanšu plūsmas uz attīstības valstīm pērn sasniedza kopš 90.gadu finanšu krīzes sākuma nepieredzētu līmeni.

Neto privātā kapitāla plūsma uz attīstības valstīm 2004.gadā palielinājās par 51 miljardu dolāru līdz 301,3 miljardiem dolāru. Tai skaitā tiešās ārvalstu investīcijas, pēc PB aplēsēm, pieauga par 13,7 miljardiem dolāru līdz 165,5 miljardiem dolāru.

PB prognozē, ka šogad pasaules ekonomikas pieauguma temps palēnināsies līdz 3,1%, ko ietekmēs ASV procentu likmju paaugstinājums, stingrāki fiskālie noteikumi un eiro kursa paaugstināšanās. Tai skaitā attīstības valstu ekonomikas izaugsme palēnināsies līdz 5,7%, salīdzinot ar 6,6% 2004.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!