Ceturtdien Ņujorkā darbu sāka ikgadējais Pasaules ekonomiskais forums, kurā pasaules biznesa, politiskie un reliģiskie līderi - apmēram tūkstotis - apspriedīs globālo ekonomiku, drošību un veidus, kā mazināt plaisu starp bagātajiem un nabagajiem.
Piecu dienu ilgā apspriede uz Manhetenu pārcelta pēc 31 gada darbības Šveices kūrortpilsētā Davosā, lai demonstrētu pasaules uzticēšanos Ņujorkai pēc postošajiem pērnā gada 11.septembra terora aktiem, kad tika iznīcināti Pasaules tirdzniecības centra (PTC) divi milzu debesskrāpji, paņemot vairāku tūkstošu cilvēku dzīvības. Konference "Waldorf-Astoria Hotel" norisinās tikai 5 kilometru attālumā no PTC drupām.

Ņujorkas konference ir pirmais augstākā ranga pasaules līderu forums pēc ASV uzsāktā kara pret terorismu pērnā gada rudenī, tomēr ASV prezidents Džordžs Bušs tajā nepiedalīsies. ASV augstākā ranga pārstāvji būs valsts sekretārs Kolins Pauels un finansu ministrs Pols O'Nīls.

Biznesa līderu vidū Pasaules ekonomiskajā forumā būs "Microsoft Corp." vadītājs Bils Geitss, "McDonald's Corp." vadītājs Džeks Grīnbergs un finansists Džordžs Soross. Savukārt politisko līderu vidū būs Vācijas kanclers Gerhards Šrēders un Kanādas premjerministrs Žans Kretjēns.

Baidoties no iespējamiem jauniem terora aktiem, kā arī demonstrantu izraisītajām nekārtībām, Manhetenas rajons ap konferences norises vietu atgādina stingri apsargātu karabāzi. Foruma norises vietu apsargā ap 4000 policistu un citu drošības dienestu darbinieku.

Pasaules ekonomisko forumu pirms 30 gadiem Davosā organizēja Vācijā dzimušais akadēmiķis Klauss Švābs. Lēmumu šogad forumu pārcelt uz Ņujorku viņš nodēvēja par solidaritātes žestu Ņujorkai.

Tikmēr Šveices varas iestādes ir noraizējušās par aizvien lielākiem izdevumiem foruma drošībai un par iespējamām jaunām nekārtībām tā laikā, kā tas notika pērn. Forums nākamgad atkal notiks Šveicē, taču precīza norises vieta vēl nav noteikta.

Pēdējo gadu globālos forumus pastāvīgi pavada dažādu antiglobālistu vai citu kustību pārstāvju sarīkotās nekārtības. 1999.gadā ielu vardarbība Pasaules Tirdzniecības organizācijas samita laikā Sietlā pilsētas centru pārvērta par karalauku. Savukārt G8 pērnā gada samitā Dženovā masu nekārtību laikā policisti nošāva vienu demonstrantu.

Tomēr Ņujorka cer iegūt dividendes daudzu miljonu dolāru apmērā no Pasaules ekonomiskā foruma. Kā lēš aģentūra "NYC & Co.", kas nodarbojas ar tūristu piesaistīšanu Ņujorkai, foruma dalībnieki, kuru vidū būs daudz bagātu cilvēku, varētu iztērēt no 13 līdz 19 miljoniem dolāru viesnīcu numuriem, restorāniem, veikalu apmeklējumiem un transportam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!