Foto: AP/Scanpix
Pasaules līderi otrdien pauduši prieku un gandarījumu par noslēgto vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, kas panāca vienošanos ar Irānu, pauda cerību, ka Teherāna izmantos šo iespēju.

Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja, ka vienošanās esot "vēsturiska kļūda", kas vairos Teherānas ietekmi un nostiprinās islāmistu grupējumus. Netanjahu arī lika noprast, ka ir gatavs pielietot militāru spēku pret Irānas kodolobjektiem.

ASV prezidents Baraks Obama sacīja, ka vienošanās attaisnojusi nogurdinošos diplomātiskos centienus un dod jaunu iespēju pārstartēt attiecības ar Irānu.

"Mēs esam apturējuši kodolieroču izplatību šajā reģionā," sacīja Obama.

"Visi ceļi uz kodolieročiem ir nogriezti. Šī vienošanās piedāvā iespēju kustēties jaunā virzienā. Mums tā būtu jāizmanto," sacīja Obama.

Vienlaikus viņš brīdināja, ka gadījumā, ja Irāna neievēros vienošanās nosacījumus, visas sankcijas tiks atjaunotas.

Obama norādīja, ka starp Irānu un ASV pastāv domstarpības un šī vienošanās ir balstīta uz pierādījumiem un pārbaudēm, nevis uzticību.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sacīja, ka nule kā noslēgtā kodolvienošanās ir stingra izvēle par labu stabilitātei un sadarbībai.

Putins sacīja, ka pasaule beidzot uzelpojusi, un solīja, ka Maskava darīs visu, kas tās spēkos, lai gādātu, ka vienošanās noturas.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sacīja, ka vienošanās "padarīs situāciju Tuvajos Austrumos veselīgāku".

"Mums ir lieli plāni attīstīt Irānas kodolenerģiju," sacīja Lavrovs, ar to acīmredzot domājot vairāku jaunu kodolreaktoru celtniecību Irānā.

Rietumvalstis bažījās, ka Irānas patiesais mērķis ir iegūt kodolieročus, taču Teherāna apgalvoja, ka tās kodolprogrammas vienīgais nolūks ir izmantot kodolenerģiju miermīlīgiem mērķiem.

Vienošanās mērķis ir nodrošināt, ka Irāna neiegūst kodolieročus. Apmaiņā pret kodolprogrammas ierobežošanu Teherānai tiks atvieglotas Rietumu piemērotās sankcijas.

Tomēr Netanjahu uzskata, ka vienošanās panākšanai pieļautie kompromisi ir pārāk lieli.

Pēc sankciju atvieglošanas "Irāna iegūs miljardiem dolāru, ar ko varēs uzturēt savu terora mašīnu," sacīja Netanjahu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns sacīja, ka vienošanās palīdzēs vairot mieru plašākā reģionā, un pauda cerību uz lielāku savstarpējo sapratni un sadarbību daudzos jautājumos Tuvajos Austrumos.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons sacīja, ka vienošanās palīdzēs "padarīt mūsu pasauli par drošāku vietu", un norādīja, ka Irānai tagad ir īsta iespēja gūt no šī vienošanās ekonomisku labumu.

Tomēr viņš brīdināja, ka šī vienošanās neatrisinās visas problēmas, sevišķi starp Irānu un tās kaimiņvalstīm.

"Mēs turpināsim strādāt ar mūsu partneriem reģionā, lai nodrošinātu stabilitāti un drošību, un es ceru, ka arī Irāna sekos šajā ceļā," sacīja Kemerons.

Francijas prezidents Fransuā Olands savukārt aicināja Irānu tagad palīdzēt pasaules lielvarām izbeigt Sīrijas konfliktu. Vienlaikus viņš aicināja modri sekot līdzi Irānas attīstībai tagad, kad, pateicoties sankciju atvieglošanai, pieaugs tās finansiālās iespējas.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads sacīja, ka tās sabiedrotā Irāna ir guvusi vēsturisku uzvaru, un apsveica Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hamenei ar milzīgu pavērsienu Irānas, reģiona un visas pasaules vēsturē.

Arī Afganistāna atzinīgi novērtēja centienus "miera un stabilitātes stiprināšanai reģionā", un līdzīgu viedokli pauda arī Pakistāna.

Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts tikmēr izteicās, ka 2015.gada Nobela Miera prēmiju vajadzētu piešķirt sarunvedējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!