Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā piektdien notiek prezidenta Ugo Čavesa bēres. Lai atvadītos no nelaiķa, Karakasā ieradušies vairāk nekā 30 valstu līderi. Pie Kara akadēmijas, kur izvietots nelaiķa prezidenta šķirsts, sapulcējušies milzu pūļi.

Venecuēlas vadība prezidentam sarīkojusi greznas bēres. Lai pēdējo reizi atvadītos no prezidenta, kopš trešdienas gar Čavesa šķirstu plūst nebeidzamas sērotāju straumes.


Pasaules līderus bēru ceremonijas norises vietā Kara akadēmijā sagaidīja ārlietu ministrs Eliass Haua līdz ar Čavesa atbalstītājiem, kas, sveicot augstos viesus, vicināja Venecuēlas karogus.

Vakarā viceprezidents Nikolass Maduro tiks pasludināts par prezidenta pienākumu izpildītāju. Sagaidāms, ka 30 dienu laikā tiks izsludinātas jaunas valsts galvas vēlēšanas.

Atvadīties no Čavesa ieradušies teju visi Latīņamerikas valstu līderi. Sēru viesu vidū ir arī Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Čavess nekad nemirs. Viņa dvēsele un gars ir dzīvi cīnītāju sirdīs," piektdien ieradies Venecuēlā, sacīja Ahmadinedžads.

Bēres apmeklē Āfrikas un Karību valstu līderi, bet Eiropas valstis sēru pasākumos ir pārstāvētas ar zemāka ranga vadības pārstāvjiem. ASV bērēs pārstāv vēstniecības pagaidu pilnvarotais un divi Demokrātiskās partijas politiķi.

Čavesa šķirsts būs izstādīts vēl septiņas dienas, lai no līdera varētu atvadīties visi, kas vien to vēlas.

Tad Čavess tiks iebalzamēts "tāpat kā Hošimins, Ļeņins un Mao". Viņa mūmija stikla šķirstā tiks glabāta "mūžībai", ceturtdien sacīja Maduro.

Pēc viceprezidenta teiktā, iebalzamētais Čavess tiks nogādāts "Kalnu kazarmās" 23.janvāra graustu rajonā, kas bija Čavesa atbalsta bastions un tagad tiek pārveidots par Revolūcijas muzeju.

Tomēr Maduro norādīja, ka Čavesa mūmija arī varētu tikt pārvietota citviet, šādi atsaucoties populārajai prasībai, lai nelaiķa prezidenta mirstīgās atliekas tiktu novietotas nacionālajā panteonā līdzās Latīņamerikas neatkarības cīņu varoņa Simona Bolivāra pīšļiem.

Kopš trešdienas no mūža miegā aizmigušā līdera jau atvadījušies divi miljoni cilvēku, apliecināja valdības pārstāvji. Daudzi sērotāji rindā nostāvējuši visu nakti.

Nelaiķa prezidents akadēmijas zālē dus līdz pusei atvērtā šķirstā zem stikla pārsega. Viņš ir tērpts olīvzaļā armijas formā, bet galvā nelaiķa prezidentam ir viņa tradicionālā sarkanā berete, kas savā ziņā kļuvusi par viņa 14 gadus ilgušās valdīšanas simbolu.

Sērotāji, ejot garām Čavesa šķirstam, sūtīja viņam gaisa skūpstus, pārkrustījās un salutēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!