Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, pret kuru jau vairāk nekā mēnesi notiek protesti par vēlēšanu rezultātu falsifikāciju un brutālo vēršanos pret demonstrantiem, nedēļas sākumā sniedza interviju Krievijas vadošajiem medijiem. Pēc divām dienām zināms arī pilns sarunas teksts.

Saruna ar krievu žurnālistiem, starp kuriem bija arī Kremļa propagandas kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana, notika Neatkarības pilī Minskā. Jāatzīmē, ka tieši RT žurnālistiem Lukašenko iepriekš pateicās "par labu darbu".

Lukašenko intervija ar Krievijas medijiem ilga divas stundas, bet te izvilksim dažas medijos plaši pamanītās un izceltās diktatora atbildes.

"Amerikāņi izseko no kosmosa"

Intervijā Lukašenko paziņoja, ka amerikāņi izseko viņu no kosmosa un dod signālu protestētājiem. Prezidents to skaidroja, stāstot par 23. augusta notikumiem, kad Minskas ielās izgāja vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, bet viņš pats staigāja ar triecienšauteni rokās.

Intervijā viņš stāsta, ka gribējis palūkoties no gaisa, kas pilsētā notiek.

"Es sēžos helikopterā, bet viņi, nelieši amerikāņi, taču vada, viņi no kosmosa redz visu. Un viņi no sava centra pie Varšavas deva signālu, ka prezidenta helikopters ir pacēlies," Lukašenko citē "Meduza". Tiklīdz tas noticis, visi protestētāji izklīduši.

Iepriekš valsts aģentūras "Belta" publicētā video redzams, kā Lukašenko un viņa 15 gadus vecais dēls Nikolajs izkāpj no helikoptera ar triecienšautenēm rokās. Lukašenko kādā kadrā dzirdamas sakām: "Aizbēga kā žurkas."

Skaidrojot savu parādīšanos ar ieroci rokās, Lukašenko atbild, kā tādā veidā demonstrējis, ka nekur nav aizbēdzis.

"Mana parādīšanās ar automātu nozīmēja tikai vienu – es nekur neesmu aizbēdzis un esmu gatavs aizstāvēt savu zemi līdz galam," viņu citēja intervijā klātesošais medija "Govorit Moskva" galvenais redaktors Romāns Babajans.

OMON izglāba no "zibenskara" un "uzkrāsoti zilumi"

Runājot par drošības darbinieku brutālo vēršanos pret demonstrantiem un apsūdzībām par spīdzināšanu aizturēšanas vietās, Lukašenko intervijā paskaidroja, ka milicijas specvienību OMON vaino visā, lai gan aizturēšanas izolatoros darbojoties citas vienības.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Kāpēc visu novēla uz OMON? Tāpēc, ka OMON izglāba mūs, kā mēs visi tagad redzam, no zibenskara," teica Lukašenko. Saskaņā ar viņa teikto protestētājiem 9. un 10. augustā "bija uzdevums" ielauzties valdības ēkā, par ko viņi arī "saņēma ielās".

Lukašenko apgalvo, ka Okrestinas ielas izolatorā daži jau tika atvesti ar augstāk minēto apstākļu dēļ ielās iegūtiem zilumiem. Savukārt izolatorā zilumus ieguvuši "urkas" (rūdīti krimināllnoziedznieki sfēras žargonā), jo "menti" un "zeki" (cietumnieki) cits citu neieredz.

"Un kad viņi piedzērušies un appīpējušies, bet viņu bija ap 60%, metās virsū tiem puišiem [apsargiem Okrestinā], saprotams, ka viņiem atbildēja," apgalvo Lukašenko.

Savukārt "dažām meitenēm dibenus krāsoja ar zilu krāsu. Kādam sānu nokrāsoja, lai uh un ah parādītu, ka kādam visa mugura zila", pastāstīja Lukašenko.

Jāpiebilst, ka Lukašenko jau iepriekš miermīlīgo protesta akciju dalībniekus ir saucis par "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā.

Tāpat prezidents stāstīja, ka 60% tīmeklī atrodamo liecību par drošībnieku vardarbību ir "feiks".

Protestus vada ar "Telegram" kanāliem

Valstī notiekošie protesti tiek vadīti ar "Telegram" kanālu starpniecību, paziņoja Lukašenko. Tos nevar nobloķēt pat atslēdzot internetu, viņš uzver.

"Es brīdināju savu vecāko brāli Putinu, ka tam pretoties nav iespējams. Bet kā? Jūs varat tos nobloķēt? Nē. Pat ja aizvāc internetu, tie "Telegram" kanāli darbosies no Polijas," atzina Lukašenko.

IT speciālisti "sagribēja varu"

Intervijā Lukašenko atzina, ka, iespējams, ir aizsēdējies amatā un viņu rāda ne tikai pa televizoru, bet arī "gludeklis un tējkanna", "dažiem ļaudīm nedaudz, nedaudz apnicis".

Tajā pašā laikā šajās vēlēšanās par viņu neesot balsots mazāk nekā iepriekš, bet "nez kāpēc noticis uzliesmojums".

"Kāpēc? Mazi buržujiņi savācās kaudzītē, viņus sasildīja un viņi izlīda. Nav dziļu iemeslu krāsainajai revolūcija Baltkrievijā. Bet mums parādījās "aitišņiki", kurus es radīju ar šīm rokām, bet viņi sagribēja varu. Lūk tas ir – šī konflikta dziļums," teic Lukašenko.

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, nerimst protesti. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!