Foto: AP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans, kurš sadusmojis daudzus savus tautiešus, noslēdzot vienošanos par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā, pirmdien aicinājis apturēt vardarbību un saglabāt mieru.

Pašinjans uzsvēra, ka vardarbība un aicinājumi uz vardarbību nekādā ziņā nevar būt valdības darbības veidi. Viņš paziņoja, ka arī no opozīcijas sagaida vardarbības noliegšanu. Varasiestādes sestdien paziņoja, ka izjaukušas plānu nogalināt premjerministru un aizturējušas opozīcijas partijas "Dzimtene" līderi Artūru Vanecjanu. Vanecjans svētdien tika atbrīvots, jo tiesa secināja, ka viņa aizturēšanai nav tiesiska pamata.

Pašinjans saskāries ar plašiem protestiem un asu sabiedrības kritiku par vienošanās noslēgšanu ar Azerbaidžānu par pamieru Kalnu Karabahā. Protestētāji pieprasījuši Pašinjana atkāpšanos, dēvējot viņu par nodevēju, kā arī ielauzušies vairākās valdības ēkās.

9.novembra Kalnu Karabahas pamiera vienošanās paredz, ka armēņu un azerbaidžāņu armijas paliek pēdējā konflikta eskalācijas posmā ieņemtajās pozīcijās, un tas nozīmē, ka Azerbaidžānas kontrolē paliek Kalnu Karabahas pamatteritorijas dienviddaļa un visa buferzonas dienviddaļa. Azerbaidžānai līdz 1.decembrim jānodod arī visi šobrīd vēl armēņu kontrolē esošie drošības buferzonas rajoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!