Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas opozīcijas līderis Nikols Pašinjans trešdien aicinājis pārtraukt masu protestus, jo visas partijas piekritušas atbalstīt viņa kandidatūru uz premjerministra amatu.

"Jautājums faktiski ir atrisināts," uzrunājot vairākus desmitus tūkstošus cilvēku, kas pulcējušies uz mītiņu Erevānas centrā, paziņoja Pašinjans. "Visas frakcijas solījušas atbalstīt manu kandidatūru (..). Mēs pārtraucam protestus un dodamies atpūsties." Paredzēts, ka nākamais balsojums par premjerministru notiks svētdien.

Kā ziņots, otrdien Pašinjanam nepietika balsu, jo viņa kandidatūru neatbalstīja valdošā Republikāņu partija, kurai parlamentā ir absolūtais vairākums. Reaģējot uz otrdienas balsojumu, desmitiem tūkstošiem armēņu trešdien uzsāka vispārējo streiku un ceļu bloķēšanu, faktiski izolējot Erevānu no pārējās valsts teritorijas.

Sastopoties ar šādu līdz šim nepieredzētu pilsoniskās nepakļaušanās akciju, republikāņu parlamenta frakcijas līderis Vahrams Bagdasarjans ļāvis noprast, ka viņa partija beidzot varētu būt gatava balsot par Pašinjana kandidatūru. Bagdasarjans paziņojis, ka republikāņi atbalstīs kandidātu, kuru saskaņā ar likumu būs izvirzījusi vismaz trešdaļa deputātu.

Uzrunājot demonstrantus, Pašinjans paziņoja, ka viņa kandidatūra oficiāli tiks izvirzīta ceturtdien, un aicināja pulcēties uz nākamo mītiņu otrdien, lai nosvinētu "mūsu uzvaru". Tomēr pagaidām daudzi joprojām izturas ar skepsi pret republikāņu šķietamo solījumu atbalstīt Pašinjanu. Savukārt citi pauž pārliecību, ka republikāņi izlēmuši piekāpties, lai tādējādi saglabātu savu pašreizējo parlamentāro vairākumu.

Ja arī otrā balsojumā deputāti nespētu ievēlēt premjerministru, tad saskaņā ar likumu parlamentu būtu jāatlaiž un jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!