Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans svētdienas parlamenta vēlēšanās ieguvis pārliecinošu atbalstu, neskatoties uz valsts ievešanu graujošajā karā ar Azerbaidžānu pērn. Viņa Pilsoniskā līguma partija pēc provizoriskiem rezultātiem ieguvusi 54% vēlētāju atbalstu.

Neviena līdz vēlēšanām veidotā aptauja izņemot pašas partijas prognozes neparedzēja tik pārliecinošu Pašinjana uzvaru, atzīmē "Eurasia Net". Provizoriskie rezultāti liecina, ka viņa politiskais spēks ieguvis vairākumus visos reģionos, pat tajos dienvidu un pierobežas apgabalos, kuros drošības situācija pēdējā gada laikā karadarbības dēļ ir pasliktinājusies.

Pašinjans 21. jūnija vakarā jau izsludinājis uzvaras gājienu. Viņš simboliski paziņojis, ka pēc 2018. gada Samta revolūcijas iegūtais "samta mandāts" tagad nomainīts ar "tērauda mandātu".

Viņa tuvākā konkurenta, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvā iedzimtā karabahieša un bijušā Armēnijas prezidenta Roberta Kočarjana politiskā savienība "Armēnija" ieguvusi nepilnu 21% balsu. Ņemot vērā, ka daudzi paredzēja ciešu abu politisko spēku sāncensību, šāds rezultāts uzskatāms par zaudējumu gan Kočarjanam, gan opozīcijas spēkiem kopumā.

Tiesa, par Kočarjana vājību netiek uzskatīta viņa politiskā nostāja, bet gan iedzīvotāju atmiņās labi palikušais koruptīvais un autoritārais pārvaldes modelis viņa prezidēšanas laikā no 1998. līdz 2008. gadam, atzīmē "Eurasia Net". Medijs, atsaucoties uz ielu intervijām atzīmē, ka daudzi, kuri balsoja par Pašinjanu, viņu izvēlējās kā mazāko ļaunumu.

Armēnijas parlamentā jeb Nacionālajā asamblejā ir vismaz 101 deputātu vietas, bet atkarībā no apstākļiem to skaits var pieaugt līdz 200. Līdzšinējā sastāvā bija sadalīti 132 mandāti.

Attiecīgi Pašinjana "Pilsoniskā līguma partija" līdzšinējo 57 mandātu vietā varētu iegūt 72, "Armēnija" – 28 mandātus un "Man ir gods" bloks – 8. Līdz ar to paredzams, ka Pašinjans ar sabiedroto atbalstu saglabās divas trešdaļas mandātu, ļaujot turpināt viņa politisko kursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!