Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans (attēlā pa labi) sestdien aicinājis Krieviju uz vēl ciešāku militāro sadarbību, vēsta aģentūra TASS.

Šis aicinājums izskanējis tikai dienu pēc tam, kad Azerbaidžānas spēki iebrauca Agdamas reģionā, kas ir pirmais no apgabaliem, kura atdošanu kaimiņvalstij paredzēja abpusēja 9. novembrī noslēgtā vienošanās par Otrā Kalnu Karabahas kara izbeigšanu.

"Mēs ceram ne tikai uz sadarbības stprināšanu drošības ziņā, bet arī uz militāru un tehnisku sadarbību. Protams, pirms kara bija grūti laiki, bet tagad situācija ir vēl sarežģītāka," viņš paziņoja presei pēc Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu (attēlā pa kreisi) uzņemšanas Erevānā.

9. novembrī noslēgtā vienošanās paredz, ka līdz ar Kalnu Karabahas teritorijām, kuras Azerbaidžāna ieņēma karadarbības rezultātā tā atgūs arī zemes ap to, kuras Armēnijas spēki ieņēma 90. gadu vidū kā buferzonu.

Vienīgais izņēmums ir Lačinas koridors - kopumā 10 kilometru plata zona ap ceļu, kas Kalnu Karbahu savieno ar Armēniju. Tajā un pašā Kalnu Karabahā turpmāk būs izvietoti Krievijas miera uzturēšanas spēki. Ziņots, ka Karabahā jau esot ieradušies ap 2000 Krievijas karavīru.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Erevānu apmeklēja arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs (attēlā pa kreisi), kurš norādīja, ka Krievijas ministru vizīte ir zīme, ka tā atbalsta Armēnijas valdošos politiķus.

Tas vērtējams kā solis, lai nomierinātu opozīciju, kura asi reaģēja uz kara gaitu un to noslēdzošo 9. novembra vienošanos, dēvējot Pašinjanu par nodevēju. Pašinjans cerībā mazināt protestus, piektdien nomainīja arī aizsardzības ministru. Tikmēr opozīcijas līderi Erevānas ielās joprojām pulcina tūkstošus un pieprasa paša Pašinjana atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!