Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans apmeklējis de facto Armēnijai pakļauto un starptautiski neatzīto Arcahas republiku, kas līdz 2017. gadam bija pazīstama kā Kalnu Karabahas Republika un aicinājis strādāt pie strīdus reģiona pievienošanas Armēnijai, vēsta "Eurasia Net".

"Arcaha ir Armēnija, tā tas ir," Pašinjans teica Stepanakertā sanākušajam pūlim, kas viņa runas laikā vairākkārt daudzbalsīgi armēņu valodā izkliedzis vārdu "apvienošanās". Viņa paziņojums tiek vērtēts kā pārsteidzošs, ņemot vērā, ka šo teritoriju par savu uzskata arī Azerbaidžāna, un Pašinjans aizsācis miera sarunu vešanu starp abām ilgstoši naidīgajām kaimiņvalstīm. Armēnijas premjera izteikumu varētu but veicinājis tieši nepietiekamais atbalsts miera procesa virzībai no Azerbaidžānas puses.

Līdz šim Pašinjans publiski aicinājis koncentrēties uz ekonomiskām saitēm starp kaimiņvalstīm, kā arī mudinājis kara tranšejas nomainīt pret sarunu galdiem, kas pēdējā gada laikā novedis pie vairākām dažādu līmeņu amatpersonu tikšanās reizēm. Viņa pēdējā paziņojumā izteiktā pozīcija ir pat radikālāka nekā premjera opoziconāriem, faktiski izslēdzot mierīgas kopsaucēja atrašanas iespēju, rakstot ar Azerbaidžānas drošības dienestiem saistītais portāls "Haqqin".

Vēl janvārī no amatpersonām izskanēja, ka "tautas tiek gatavotas mieram", bet jau drīz pēc tam diplomātiskās saites atkal pārtrūkušas, pie kā Pašinjans vainojot Azerbaidžānu. Analītiķi gan uzskata, ka iemesls varētu būt Pašinjana uzstājība, ka sarunās kā trešajai pusei jāpiedalās arī neatzītās Arcahas līderiem.

"Eurasia Net" atzīmē, ka iepriekš Pašinjana un Karabahas vadības attiecības bijušas saspīlētas un vēsas, ņemot vērā, ka Pašinjanu pie varas novedusī revolūcija gāza valdību, kuru lielā mērā veidojuši no Karabahas nākuši politiķi. Šī vizīte un ļaužu uzrunāšana vērtējama kā veiksmīgs mēģinājums iegūt vietējo iedzīvotāju atbalstu, taču sagrāvušas cerības uz mieru.

Līdz šim Armēnijas valdības Kalnu Karabahas vadību nebija pat oficiāli atzinušas, jo, lai gan reģionā atrodas tās armija un 2016. gadā pat atsākās asiņainas sadursmes starp abu valstu spēkiem, paralēli vienmēr saglabāta cerība konfliktu atrisināt sarunu ceļā. Premjera jaunākie izteicieni šīs cerības ir dzēsuši, atzīmē analītiķi.

Arcahas Republiku atzinušas tikai starptautiski neatzītās Abhāzija, Dienvidosetija un Piedņestra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!