Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainā pašnāvību nošaujoties izdarījis 29 gadus vecs militārais pilots kapteinis Vladislavs Vološins, kuru Krievija vienā no savām propagandas versijām apvainoja Malaizijas pasažieru avioreisa MH17 notriekšanā 2014. gada vasarā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vološins pašnāvību izdarījis 18. martā savā dzīvoklī Nikolajevā. Šāvienu istabā izdzirdējusi pilota sieva, kas arī atradusies mājā, vēsta aģentūra UNIAN.

Ģimenes locekļi medijiem pastāstīja, ka Vološins pēdējā laikā bijis nomāktā noskaņojumā un depresīvs.

Kad 2014. gada 17. jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās Ukraina daļas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem, Krievija un krievu mediji nāca klajā ar dažādām notikušā versijām.

Viena no tām vēstīja, ka lidmašīnu notriekusi Ukrainas tuvā gaisa atbalsta lidmašīna Su-25, kuru vadījis Vološins. Krievijas versijas mainījās un vēlāk Maskava apgalvoja, ka reisu MH17 notrieca Ukrainas armijas pretgaisa aizsardzības sistēma "Buk".

Ar dažādām Krievijas versijām par notikušo var iepazīties šeit.

Vološins un Ukraina versiju par Su-25 atbildību pasažieru lainera notriekšanā sauca par meliem.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda MH17 notriekšanas lietā secināja, ka lidmašīna notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas ar "Buk" sistēmu, ka atvesta no Krievijas.

Tīmekļa izmeklētāji arī identificēja fotogrāfijas ar konkrēto "Buk" raķešu kompleksu vēl Krievijā.

Vološins bija Su-25 pilots Nikolajevas taktiskās aviācijas brigādē. Dienesta laikā viņš veicis 33 kaujas lidojumus Ukrainas austrumos notiekošā konflikta laikā, vēsta aģentūra UNIAN.

No dienesta viņš atvaļinājies ģimenes apstākļu dēļ. Vološins atzīts par Ukrainā notikušās Pretterorisma operācijas varoni un apbalvots ar ordeni "Par vīrišķību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!