Vienu no trim vīriešiem, kas izdarīja pašnāvību Gvantanamo līča ieslodzījuma vietā, bija paredzēts atbrīvot, taču viņš par to nezināja, paziņojis kāds ASV advokāts.
Marks Denbo, kurš pārstāv vairākus ārvalstu ieslodzītos, intervijā BBC "World Today" programmai stāsta, ka vīrietis bija viens no aptuveni 140 ieslodzītajiem, kurus bija paredzēts atbrīvot. Vīrietim šis jaunums nebija paziņots, jo ASV amatpersonas vēl nebija vienojušās, uz kuru valsti viņš tiks nosūtīts.

Intervijā Denbo stāsta, ka vienīgais, ko izjūt Gvantanamo bāzes ieslodzītie, ir bezcerība. "Šiem cilvēkiem stāsta, ka brīdī, kad viņi tiks atbrīvoti, viņi būs jau 50 gadus veci, un ka viņiem nav cerību izkļūt no cietuma ātrāk. Liela daļa cilvēku jau gadiem gaida apsūdzības izvirzīšanu un viņu lietas izskatīšanu," viņš stāsta.

Pentagona rīcībā esošie dati liecina, ka pašnāvību izdarījušais Mani Šamans Turki al-Habardi al-Utajabi bija kādas ārpus likuma pasludinātas kaujinieku grupas dalībnieks Saūda Arābijā. Līdz ar viņu pašnāvības izdarīja arī 28 gadus vecais Ali Abdulla Ahmeds, kurš tiek uzskatīts par vidēja līmeņa "Al-Qaeda" darboni un 2005.gada beigās iesaistījās vairāku mēnešu ilgā badastreikā, kā arī 21 gadu vecais Jasars Talals az-Zarani, kurš bija "Taleban" kaujinieks un bija palīdzējis iegādāties ieročus cīņai pret ASV un koalīcijas spēkiem Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!