Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijā pašnāvību skaits 2016. gadā pieaudzis par 57%, kas ir ievērojamākā situācijas pasliktināšanās pēdējo gadu laikā, atsaucoties uz amatpersonu paziņojumiem, vēsta portāls "Currenttime".

Par vienu no galvenajiem pašnāvību skaita pieauguma iemesliem tiek uzskatīta tā saukto "nāves grupu" straujā izplatīšanās sociālajos tīklos, 20. martā paziņoja Krievijas bērnu tiesību pilnvarotā Anna Kuzņecova.

No 2011 līdz 2015. gadam pašnāvību skaits valstī ik gadu samazinājies par 10%, taču 2016. gada statistika atkal atmet Krieviju piecus gadus senā pagātnē, skaidro Kuzņecova.

Tikmēr portāls "Meduza" ziņo, ka ši statistika attiecas tieši uz bērnu pašnāvībām, taču pētnieks Jevgēnijs Andrejevs medijam norāda, ka nav skaidrs, no kurienes amatpersonām šādi dati. Šāda statistika parasti nav pieejama agrāk par maiju. Ja arī izmantoti provizorsikie dati par pašnāvībām, tajos parasti nav iedalījums pa vecuma grupām, skaidro eksperts.

Saistībā ar Krievijā popularitāti gūstošajām "nāves grupām" sociālajos tīklos Valsts dome 9. martā rosināja izmaiņas Kriminālkodeksā, kas par nepilngadīgo mudināšanu uz pašnāvību, tostarp ar sociālo tīklu kopienu palīdzību, paredz sodu.

Par pamudināšanu uz pašnāvību saskaņā ar šīm izmaiņām draud līdz diviem gadiem ilgs cietumsods, bet par līdzdalību pašnāvības organizēšanā – līdz trīs gadiem ieslodzījumā. Ja uz pašnāvību pamudināti bērni, sievietes gaidībās, vai pamudināšana notikusi internetā – paredzēts līdz četriem gadiem ilgs cietumsods.

Ja pēc pamudinājuma pašnāvība patiešām ir notikusi, sodu paredzēts palielināt līdz pieciem gadiem cietumā. Ja pašnāvību izdarījis bērns vai grūtniece – līdz septiņiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!