Foto: Reuters/Scanpix
Pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā pie Irākas Iekšlietu ministrijas ēkas Bagdādē pirmdien gājuši bojā vismaz seši cilvēki, bet vēl vismaz 34 cilvēki ievainoti, pirmdien informēja Bagdādes policijā un slimnīcās.

Spridzinātājs ar savu automašīnu pirmdien piebrauca pie ministrijas drošības pārbaudes un detonēja spridzekli, nogalinot vismaz sešus cilvēkus, tostarp četrus policistus, un ievainojot desmitiem citus, kā arī aizdedzinot blakus esošos spēkratus.

Bumba pašnāvnieka spridzinātāja automašīnā eksplodēja pēc tam, kad ceturtdien Irākas galvaspilsētā Bagdādē dažādos rajonos eksplodēja 14 spridzekļi, nogalinot vismaz 72 cilvēkus.

Sprādzieni  notika laikā, kad Irākā  ir izcēlusies politiska krīze saistībā ar viceprezidenta sunnīta Tarika al Hašemi aizturēšanas orderi, kas izdots saskaņā ar pretterorisma likumu.

Hašemi ir patvēries Kurdistānas autonomajā reģionā   Irākas  ziemeļos, un  Irākas  premjerministrs šiīts Nuri al Maliki pieprasa Hašemi izdošanu. Maliki arī aicina atcelt no amata vicepremjeru sunnītu Salehu al Mutlaku, kurš nosaucis Maliki valdību kā "diktatūru".

Hašemi un Mutlaks pārstāv sunnītu politisko bloku "Al-Iraqiya", kas pagājušo pirmdien reaģēja uz Hašemi aizturēšanas orderi, solot boikotēt valdību.

Tikai nedēļu pēc tam, kad ASV karavīri devās prom no Irākas, politiskā krīze no jauna apdraud drošības situāciju valstī. ASV amatpersonas, diplomāti un Irākas politiķi ved sarunas, lai izbeigtu strīdu, kas draud pārvērties jaunā sektantu vardarbībā, kas pirms dažiem gadiem jau noveda līdz pilsoņu karam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!