Foto: AP/Scanpix
Austrumukrainas promaskavisko separātistu grupējums "Doņeckas tautas republika" sadalījies trijos spārnos un katram no tiem ir savi līderi un aizbildņi, intervijā ziņu aģentūrai "Ukrinform" atzina Dņepropetrovskas apgabala valsts administrācijas priekšsēdētāja vietnieks Boriss Filatovs.

"Pirmo spārnu atbalsta Krievija ar [Ukrainas eksprezidenta Viktora] Janukoviča starpniecību, otru spārnu kontrolē [Doņeckas oligarhs] Rinats Ahmetovs ar kompāniju. Ir arī vienkārši brīvo uzvaras karotāju trešais spārns, kas uzskata, ka viņi ir paši par sevi. Visi trīs spārni periodiski savā starpā noskaidro attiecības," sacīja Dņepropetrovskas amatpersona.

Savukārt Luhanskas apgabala separātisti ir jau ir sadalījušies četros spārnos - divās nopietnās un vēl divās mazākās bandās.

"Kopumā tā savā ziņā ir Maidana matrica. Atcerieties, kad [toreizējās opozīcijas līderi Vitālijs] Kļičko, [Oļegs] Tjagņiboks un [Aresēnijs] Jaceņuks parakstīja vienošanos ar Janukoviču, tajā brīdī uz skatuves iznāca sotņiks [Volodimirs] Parasjuks un sacīja, ka viņus tas neinteresē. Tāda pati situācija šobrīd ir Doņeckā tajā ziņā, ka pat cilvēki, kuri visu to "ievārīja" un izlaida džinu, nav vairs spējīgi to kontrolēt, jo ir uzradušies neatkarīgi lauka komandieri," skaidroja Filatovs.

Viņš gan arī uzsvēra, ka Maidanā, no otras puses, cilvēki ir iestājušies par ideāliem, "tur bija citas intelektuālās attīstības cilvēki".

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!