Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Kopumā pasaulē ir ap 73 300 dažādu koku sugu, no kurām aptuveni 9200 jeb 14% pagaidām vēl nav atklātas, secināts jaunā globālā mežu bioloģiskās dažādības pētījumā.

Pētījums balstās vairākos tūkstošos lauku pētījumu daudzu gadu garumā, ko apstrādāt palīdzējis mākslīgais intelekts un superdators, atzīmē medijs "Vice". Pētījumā iesaistīti zinātnieki no visas pasaules, bet to vadījis Boloņas Universitātes asociētais profesors Roberto Kacola Gati.

Pētījums ļāva apzināt, ka cilvēkiem ir pazīstamas kopumā ap 64 100 koku sugu, kas ir ievērojami vairāk nekā iepriekš uzskatīts. Savukārt trešā daļa no neatklātajām koku sugām varētu būt ārkārtīgi reta, uzsverot mežu ekosistēmu trauslumu laikā, kad cilvēce galvenokārt savas darbības rezultātā mežus zaudē ļoti strauji.

"Ja 2022. gadā nezinām 9000 koku sugu, iedomājieties, cik daudz sugu kopumā mēs nezinām. Tas ir tas, kas mums liek strādāt," intervijā "Vice" atzīmējis Gati.

Pētnieki koku sugu skaitu aprēķināja, pamatā izmantojot tā dēvētās "sugu uzkrāšanās līknes", kas ļauj aplēst kopējo sugu skaitu apsekojamā lauka apgabalā, par pamatu ņemot ierobežoto sugu skaitu, kuras novērotas apsekojuma laikā, skaidro medijs.

Jaunais pētījums apkopojis kopumā nepilnos 10 000 lauku pētījumos uzskaitītos aptuveni 40 miljonus koku. Tos palīdzējusi apstrādāt Purdjū Universitātes mākslīgā intelekta un datorikas laboratorija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!