Foto: AFP/Scanpix
Pastiprinās nesaskaņas starp Berlīni un Briseli attiecībā uz eirozonas krīzes fondu, Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu aicinot Vāciju respektēt komisijas pilnvaras.

"Es sagaidu, ka Vācijas vadošie politiķi respektēs komisijas lomu. Mums komisijā ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums teikt Eiropas pilsoņiem to, kas, pēc mūsu domām, ir pareizi," žurnālam "Der Spiegel" sacīja Barrozu.

Brisele vēlas palielināt Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) rezerves, lai nomierinātu satrauktos finanšu tirgus par eirozonas stabilitāti.

440 miljardu eiro (309,2 miljardu latu) vērtais EFSF, kas tika izveidots pagājušajā gadā eirozonas finansiālās stabilitātes saglabāšanai pēc Grieķijas krīzes, šomēnes plāno emitēt obligācijas, kuras garantēs maksātspējīgās eirozonas valstis, lai iegūtu līdzekļus Īrijas glābšanas finansēšanai.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) lielākā ekonomika Vācija uzskata, ka fonda palielināšana nav nepieciešama.

"Līdz šim tikai maza daļa no fonda līdzekļiem ir izmantoti. Tāpēc Vācijas valdība uzskata, ka to nav nepieciešams palielināt," sacīja Vācijas ārlietu ministrs un vicekanclers Gvido Vestervells.

"Es nesaprotu Barrozu komentārus. Ja ir izmantota tikai neliela daļa no fonda, tad nav vajadzības apspriest tā palielināšanu," uzskata Vācijas amatpersona.

Pagaidām finansējumu valsts ekonomikas glābšanai ir lūgusi tikai Īrija, bet Briselē pastāv bažas, ka fonda līdzekļi var izrādīties nepietiekami, ja finanšu palīdzību vajadzēs arī Spānijai vai Itālijai.

Sagaidāms, ka nevienprātības par EFSF dominēs pirmdien paredzētajā eirozonas finanšu ministru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!