Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) kaitē pašreizējā elite, un to var glābt nacionālisti, kas nepamatoti tiek dēvēti par eiroskeptiķiem, piektdien paziņojis Itālijas iekšlietu ministrs un labējās partijas Līga līderis Mateo Salvīni.

"Eiroskeptiķi ir tie, kas Eiropu pārvalda šobrīd. Pret Eiropu ir sociālisti un [labēji centriskās partijas], kas sapni pārvērtuši murgā un krātiņā. Eiropas ienaidnieki ir tiek, kas šobrīd atrodas pie varas," uzstājoties ar runu Milānas Ārvalstu Preses apvienībā, norādīja Salvīni.

"Ja tagad iziesiet uz ielas (..) uz pajautāsiet desmit cilvēkiem, vai, tavuprāt, ar Eiropas savienību viss ir kārtībā, vai tev tā patīk, iespējams, astoņi no viņiem atbildēs - nē, pateicos," piebilda politiķis, kurš pirms nākamnedēļ gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām mēģina izveidot jaunu Eiropas nacionālkonservatīvo partiju apvienību.

Viņš piebilda, ka izvirzījis mērķi ierobežot Briseles pilnvaras un atjaunot nacionālo valdību prerogatīvu tādos jautājumos kā tirdzniecība, lauksaimniecība un budžeta disciplīna.

Vienlaikus Salvīni pauda atbalstu kopīgai Eiropas politikai migrācijas jautājumos, īpaši nelegālo imigrantu izraidīšanā.

Eiropai sevi ir jāaizsargā pret patlaban notiekošo "veselu pilsētu rajonu, veselu pilsētu islamizāciju", sacīja ministrs, minot tādas pilsētas kā Roterdama, Malme, Marseļa un Brisele, kā arī "atsevišķas Londonas daļas," kur "tiek piemērots islāma likums".

"Ja mēs neapturēsim šo procesu, mums tas pēc dažiem gadiem būs jānožēlo," uzsvēra politiķis. "Vai nu notiks pamošanās tiesību labā, vai arī pilsētu skaits ar pilnīgi nekontrolējamiem rajoniem pieaugs."

Salvīni pavēstīja, ka viņa organizētajā Milānas nacionālkonservatīvo partiju saietā ieradīsies 11 valstu delegācijas, kas pārstāvēs Bulgāriju, Slovākiju, Čehiju, Igauniju, Beļģiju, Dāniju, Somiju, Vāciju, Austriju, Nīderlandi un Franciju.

Sanāksmes dalībnieku vidū būs Francijas Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna, partijas "Alternatīva Vācijai" līderis Jergs Meitens, Nīderlandes libertāņu līderis Gērts Vilderss, apliecināja Līgas pārstāve sakariem ar presi.

Šī politiskā spektra pārstāvju vidū, kas sanāksmē nepiedalīsies, ir Ungārijas konservatīvais premjers Viktors Orbāns un Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums".

"Mums būs 11 [delegācijas], kas fiziski būs klāt, ar citiem mēs esam runājuši un diskutējuši kādu laiku," žurnālistiem sacīja Salvīni, potenciālo sabiedroto vidū minot Spānijas partiju "Vox" un Lielbritānijas eiroskeptiķu līderi Naidželu Farāžu.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, nacionāli konservatīvās un labējās eiroskeptiķu partijas pēc vēlēšanām varētu kļūt par otru lielāko grupu EP, tomēr vienīgi tad, ja tām izdosies izveidot vienu frakciju, par ko komentētāji izsaka šaubas.

Pašreizējā sasaukuma EP šīs politiskās nometnes partijas sadalījušās trīs grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!