ASV zenītraķetes "Patriot" Polijas teritorijā tiks izvietotas 60 kilometru attālumā no robežas ar Krievijai piederošo Kaļiņingradas apgabalu, Morongas pilsētas apkaimē, trešdien pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Bogdans Klihs.

"Moronga kā dislokācijas vieta tika izraudzīta jau pirms laba laika, tikai mēs to neizziņojām publiski," sacīja ministrs.

Tam, ka raķešu izvietošanai izraudzīts apvidus netālu no robežas ar Krieviju, "nav politiskas vai stratēģiskas nozīmes. Laba infrastruktūra ir vienīgais iemesls", uzsvēra ministrs.

Morongā, kur jau tagad ir Polijas armijas bāze, "Patriot" raķetes varētu tikt izvietotas martā vai aprīlī, sacīja Klihs.

Polija un ASV 11.decembrī parakstīja līgumu par ASV karavīru statusu Polijā, kas ir saistīts ar pretgaisa aizsardzības raķešu "Patriot" izvietošanu valstī.

Jau oktobrī ASV viceprezidenta Džo Baidena vizītes laikā Varšavā Polijas premjerministrs Donalds Tusks pavēstīja, ka viņa valsts ir gatava pievienoties jaunajai ASV pretraķešu aizsardzības sistēmai Centrāleiropā.

ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss paziņojis, ka bez "Patriot" raķetēm Vašingtona plāno 2015.gadā Polijā un Čehijā izvietot arī jaunās raķetes SM-3.

Iepriekšējā Vašingtonas administrācija plānoja Polijā un Čehijā izvietot pretraķešu aizsardzības vairoga objektus, tomēr prezidents Baraks Obama no šīs idejas atteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!