Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Portugāles piedalīšanos patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā ir vieglāk izskaidrot sabiedrībai nekā īpašo spēku nosūtīšanu uz Āfriku, intervijā laikrakstam "Postimees" norādījis Portugāles aizsardzības ministrs.

Portugāles aizsardzības ministrs Žuzē Albertu Azeredu Lopešs sacīja, ka vēl arvien ir diezgan viegli paskaidrot sabiedrībai, kādēļ valsts sūta savus iznīcinātājus patrulēt Baltijas valstu gaisa telpā, lai gan Krievija portugāļiem joprojām šķiet ļoti tāla valsts.

Ministrs norādīja, ka Portugāle kā NATO dalībvalsts savā ziņā uzskata piedalīšanos sabiedroto misijās par kulturālu procesu. Vienlaikus viņš atzina, ka NATO bloka austrumu valstīm ir vienota izpratne par draudiem, bet bloka dienvidu valstis vēlētos katra dzīties pēc saviem mērķiem.

Kā vienu no sarežģītākajiem jautājumiem Lopešs minēja Lībiju. "Postimees" jautāja ministram, vai Portugāle spēs izpildīt NATO Velsas samitā doto solījumu un palielināt savu aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, bet Lopešs konkrētu atbildi nesniedza. Lopešs sestdien uzstājās ar runu 12. Lennarta Meri konferencē Tallinā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!