ASV valsts sekretārs Kolins Pauels aicinājis ANO uzņemties aktīvu lomu Irākā, veidojot grafiku un organizējot Irākas pārvaldes nodošanu irākiešiem.
Piektdien Francijas laikrakstā "Liberation" publicētajā intervijā Pauels uzsver, ka nav nepieciešama jauna ANO rezolūcija, kas attiektos uz ANO darbu Irākā.

"Es vēlos, lai ANO tagad spēlētu aktīvu lomu. Prezidents [Džordžs Bušs] arī to noteikti vēlas (..) ANO var spēlēt reālu lomu nākamajos sešos mēnešos - tai ir šāda veida pieredze un prasme," paziņoja Pauels.

Viņš sacīja, ka jaunajam īpašajam sūtnim, kuru ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans varētu iecelt nākamā gada sākumā, vajadzētu strādāt kopā ar Irākas Pārvaldes padomi un ASV civilo administratoru Irākā Polu Brēmeru.

ASV valsts sekretārs minēja, ka jaunajam ANO sūtnim vajadzētu palīdzēt viņiem "izstrādāt pamatlikumu, kuru viņi apņēmušies izveidot līdz februārim, un sagatavot pagaidu asamblejas vēlēšanas un pagaidu valdības iecelšanu".

Attiecībā uz jaunu ANO rezolūciju par Irāku Pauels izteicās: "Ir iespējams, ka tā kādā posmā būtu piemērota, taču pašreiz ir pāragri runāt par jaunu ANO rezolūciju plānam, kurš ir tikko iesniegts."

ASV un Lielbritānija ierosinājušas pieņemt, taču nav iesniegušas ANO Drošības padomes rezolūciju, kas atbalstītu ASV un irākiešu grafiku par pagaidu valdības izveidošanu līdz 2004.gada jūlijam un pastāvīgas, ievēlētas valdības izveidošanu 2005.gada beigās.

Martā Irākas Pārvaldes padome vēlas pabeigt darbu pamatlikuma izveidē, pirms maijā reģionālās sapulcēs ievēlēt nacionālo asambleju, kura savukārt ievēlētu pagaidu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!