ASV valsts sekretārs Kolins Pauels pirmdien brīdināja Libānas vadību veikt pasākumus kaujinieku grupējuma "Hizbollah" uzbrukumu izbeigšanai pret Izraēlu, lai neizveidotos otrā fronte pret Izraēlu.
"Pastāv ļoti reālas briesmas, ka situācija gar robežu paplašinās konfliktu reģionā. Ir svarīgi, lai visi, kas apņēmušies panākt mieru, nekavējoties rīkojas, lai apturētu šīs [militārās] pārrobežu darbības. To es saku šeit un turpināšu teikt visām valdībām reģionā," paziņoja Pauels pēc tikšanās ar Libānas prezidentu Emilu Lahudu.

Diplomātiskie avoti izteicās, ka Pauels aicināja Libānas varas iestādes veikt pasākumus pret "Hizbollah", lai izvairītos no Izraēlas iespējamās radikālās atbildes.

Vienlaikus Pauels aicināja Libānas valdību nosūtīt karaspēku uz robežu ar Izraēlu, kas pašlaik atrodas "Hizbollah" kaujinieku kontrolē pēc Izraēlas 22 gadus ilgās Dienvidlibānas okupācijas izbeigšanās 2000.gada maijā.

Pauelu Beirūtas starptautiskajā lidostā sagaidīja aptuveni 700 palestīniešu un "Hizbollah" frakciju aktīvisti, kas protestēja pret "neobjektīvo Amerikas nostāju" attiecībā uz Izraēlu.

"Mēs visi atbalstām džihadu [svēto karu]," klaigāja demonstranti, vicinot "Hizbollah" un palestīniešu karogus, kā arī palestīniešu prezidenta Jasira Arafata attēlus, kā arī izkliedzot "Nāvi Amerikai, nāvi Izraēlai!".

Pauelu kritizēja arī Libānas ārlietu ministrs Mahmuds Hamuds, kas vainoja Vašingtonu par proizraēlisku politiku. Viņš aicināja ASV prezidentu Džordžu Bušu "objektīvi un reāli novērtēt situāciju reģionā un neiespaidoties no Izraēlas spiediena un nostājas, kas libāniešu uzbrukumus [pret Izraēlu] kvalificē kā terora aktus". Pēc Libānas vizītes noslēguma Pauels devās uz Sīriju, ko uzskata par Libānas politikas noteicēju un grupējuma "Hizbollah" galveno atbalstītāju.

Pauelam paredzēts pirmdienas vakarā atgriezties Izraēlā, lai atsāktu centienus pamieram starp Izraēlu un palestīniešiem.

"Hizbollah" kaujinieki pēc Izraēlas iebrukuma Jordānas upes rietumkrastā gandrīz katru dienu uzbrūk Izraēlas posteņiem strīdīgajā Izraēlas un Libānas robežzonā, radot bažas, ka viņi gatavojas atvērt otru frontes līniju ar Izraēlu.

Izraēla ir draudējusi atriebties Sīrijai par "Hizbollah" uzbrukumiem un piektdien brīdināja Pauelu, ka robežas uzbrukumi varētu paplašināt Tuvo Austrumu konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!