Foto: Landeskirchenamt der Evangelisch-lutherischen Landeskirche Hannovers
Marta nogalē Šveringenes ciematā Vācijās ziemeļos nezināmi cilvēki iekļuvuši vietējā baznīcā un baznīcas tornī no zvana noslīpējuši lielu kāšu krustu, kā arī uzrakstu: "Šis krusts mums palīdzēja pārvarēt grūtības".

Baznīcas zvans ar nacistu simboliku jau kopš pērnā gada rudens raisījis diskusijas vietējā pašvaldībā un draudzē, vēsta ziņu aģentūra DPA. Pērnā gada septembrī tika nolemts zvanu nelietot, tomēr šī gada martā baznīcas draudze vienojās vēstures liecinieku tomēr saglabāt un atkal to izmantot.

Tomēr ar draudzes lēmumu kāds nav bijis mierā un īsi pirms Lieldienām zvans ar leņķa slīpmašīnas palīdzību "atbrīvots" no liela kāšu krusta un uzraksta, kas ir daļa no Lielvācijas vadoņa Ādolfa Hitlera runas.

Vietējā draudze norāda, ka baznīcas durvju atslēgas nav bojātas, un vandaļi dievnamā acīmredzot iekļuvuši, atslēdzot durvis. Baznīcas durvju atslēgas esot aptuveni 15 draudzes locekļiem, tomēr šobrīd nav zināms, kurš būtu sabojājis vēsturisko zvanu.

Huligāni baznīcā atstājuši arī zīmīti, ka šī esot bijusi "pavasara tīrīšana", kas baznīcas zvanu atbrīvojusi no "nacistu netīrumiem" un izbeigusi ķildas draudzes locekļu starpā.

Pēc notikušā draudze aicinās ekspertus pārbaudīt, vai 1934. gadā izgatavotais zvans nav zaudējis skaņas īpašības un, vai tas ir arī turpmāk izmantojams. Policija par notikušo nav informēta.

Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā vairākas Vācijas luterāņu draudzes pēkšņi attapušās, ka viņu baznīcu torņos ir zvani ar nacistu simboliku. Piemēram, Herksheimas ciema padome Vācijas dienvidos gada sākumā nolēma vietējās baznīcas tornī saglabāt vēsturisku zvanu, uz kura redzams kāškrusts un uzraksts "Visu par tēvzemi – Ādolfs Hitlers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!