Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čehijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas favorīts Petrs Pavels otrdien aicinājis savu sāncensi bijušo premjerministru Andreju Babišu (attēlā) pārtraukt baiļu kurināšanu par iespējamo karu, kamēr Babišs paziņojis, ka aptur mītiņu rīkošanu, apgalvojot ka viņam un viņa ģimenes locekļiem esot izteikti draudi.

Miljardieris Babišs, kurš vada lielāko opozīcijas partiju – paša dibināto populistisko "Neapmierināto pilsoņu akciju" (ANO) – nedēļas nogalē apgalvoja, ka viņa sieva esot saņēmusi vēstuli ar lodi, bet otrdien viņš paziņoja, ka saņēmis vēstuli, kurā izteikti draudi viņu nogalināt, ja viņš uzvarēs vēlēšanās.

"Apturēsim naidu, agresiju," preses konferencē aicināja Babišs, piebilstot, ka atceļ otrdien paredzēto mītiņu un ka turpmāki priekšvēlēšanu pasākumi vairs netikšot rīkoti.

ANO līderis tomēr paziņoja, ka turpinās piedalīties televīzijas debatēs.

Babišs cenšas vēlētājiem iegalvot, ka atvaļinātais ģenerālis un bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Pavels ir drauds mieram, bet sevi pasniegt kā kandidātu, kas čehus pasargās no kara.

Viņa kampaņas plakāti vēta: "Es neieraušu Čehiju karā" un "Esmu diplomāts, nevis karavīrs".

Kamēr Pavels, neatkarīgais kandidāts, kuram atbalstu paudusi valdošā centriski labējā koalīcija, demonstrējis nepārprotamu prorietumniecisku nostāju un atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, bijušajam premjeram atbalstu izteicis līdzšinējais prezidents Milošs Zemans, kas līdz Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā centās veidot ciešākas attiecības ar Maskavu un Pekinu.

Babišu atbalsta arī komunisti, kas joprojām ietur prokrievisku kursu.

Babišs apgalvo, ka viņš esot "miera kandidāts", un sola sarīkot Prāgā samitu Ukrainas kara izbeigšanai.

Tikmēr Pavels otrdien tviterī norādījis, ka Babiša kampaņas rezultātā "konflikts sabiedrībā sasniedzis kritisku līmeni", uzsverot, ka kandidātu pienākums ir to mazināt.

Kā ziņots, televīzijas debašu laikā svētdienas vakarā ANO līderis paziņoja, ka nesūtītu čehu karavīrus palīgā Baltijas valstīm vai Polijai, ja krievi tām uzbruktu.

Viņa izteikumi izsauca tādu sašutuma vētru, ka jau pirmdien Babišam nācās taisnoties, mēģinot atteikties no saviem vārdiem.

Čehijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 13. un 14. janvārī, Pavels saņēma 35,34% balsu, bet par Babišu balsoja 35,04% vēlētāju.

Vēlēšanu otrā kārta paredzēta piektdien un sestdien.

Kā liecina pēdējie aptauju rezultāti, kas tika publicēti pirms "klusuma perioda" iestāšanās, Pavels ar pārliecinošu pārsvaru, kas mērāms ar divciparu skaitli, apsteidz Babišu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!