69 gadus vecais Tēvs Konrāds Staņislavs Hejmo ir apsūdzēts par sadarbību ar slepenajiem dienestiem komunistiskajā Polijā astoņdesmitajos gados.

Apsūdzības ir izvirzījis Polijas institūts, kas izmeklē nacistu un komunistu noziegumus Polijā, raksta BBC.

Hejmo telefonintervijā ar Polijas valsts televīziju šos apgalvojumus sauc par “absurdiem”.

Korespondenti stāsta, ka Hejmo neesot bijusi tieša pieeja pāvestam, taču viņš varētu būt nodevis slepenajiem dienestiem informāciju par svētceļniekiem.

Leons Kieress, Polijas kara un komunistu noziegumu komisijas vadītājs stāsta, ka viņiem ir pierādījumi par “Hejmo kā komunistiskās Polijas slepeno dienestu darbinieku astoņdesmitajos gados”.

Tiek ziņots, ka garīdznieks šajā operācijās izmantoja segvārdu Hejnals Dominiks.

Pierādījumi ir pārliecinoši un šokējoši, saka dominikāņu ordeņa vadītājs Tēvs Maciejs Zieba, kurš ir redzējis šos dokumentus.

Taču augsta ranga baznīcas amatpersona, bīskaps Tadeušs Pieroneks brīdināja par pārsteidzīgu pieņēmumu izdarīšanu.

“Mēs vēl joprojām neesam pārliecināti, par kāda veida sadarbību ir runa, jo iespējams, ka Hejmo vienkārši bija runājis par pāvestu ar slepenā dienesta pārstāvjiem, nevis ar nodomu piegādājis tiem konfidenciālu informāciju,” viņš saka.

“Ja viņš būtu to darījis ar nodomu, tad šī būtu ļoti bēdīga atklāsme.”

Pāvests Jānis Pāvils II, kurš mira 2.aprīlī, bija kritizējis komunistisko režīmu un tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem, kas palīdzēja atbrīvoties no komunisma Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!